De lekkerste kaasfondue maak je zo

Gezellig, kaasfondue! Lekker lang tafelen met familie en vrienden tijdens de feestdagen of op wintersport zónder uren in de keuken te hoeven staan. Ga je voor het klassieke Zwitserse recept, de Franse variant of toch een Hollandse kaasfondue met een gezonde twist?

kaasfondue

Uit nood geboren 

Kaasfondue is uit nood geboren. De kaas werd vroeger altijd in de zomer geproduceerd. Maar tegen de tijd dat de winter kwam, was hij oud en hard. Om zo min mogelijk weg te gooien, gingen de zuinige Zwitsers de ‘onbruikbare’ kazen smelten in warme melk. Zo konden ze de ‘oneetbare’ kaas toch eten, bijvoorbeeld met brood. Naast kaasfondue is raclette een nationaal gerecht in Zwitserland. De Alpen-specialiteiten gingen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de grens over en werden zelfs wereldwijd populair.

Verschillende varianten

De klassieke Zwitserse kaasfondue maak je van geraspte Emmentaler en Gruyère, droge witte wijn en een scheutje Kirsch. Maar je kunt ook gaan voor een lekkere Franse kaasfondue met camembert en comté (Franse bergkaas). Uiteraard maak je met Hollandse kazen eveneens een heerlijke fondue. Goudse, Leerdammer, gatenkaas uit Maasdam of een combinatie van deze kazen zijn allemaal top voor een fondue. Welke variant je ook kiest, de kwaliteit van de kaas is bepalend voor de smaak. 

Kaasfondue in drie stappen

Laat een geschikte kaas op kamertemperatuur komen, bijvoorbeeld Gruyère of Emmentaler. Rasp per persoon 150 tot 250 gram van de kaas. Plet een teentje knoflook en wrijf hiermee de pan. Giet per persoon 75 tot 125 ml witte wijn of bouillon (verhouding kaas:wijn/bouillon is 2:1) in de pan en breng het aan de kook. Voeg een scheutje citroensap toe en daarna al roerend en in kleine beetjes de geraspte kaas. Zorg ervoor dat het mengsel onder het kookpunt blijft om het schiften van de kaas te voorkomen. En vergeet niet om het goed door te roeren. Peper, nootmuskaat en geknipte bieslook erbij, en klaar!

Tip: wrijf de fonduepan van tevoren goed in met een doorgesneden teentje knoflook.

Met een gezonde twist

Als je de alcohol liever achterwege laat kun je in plaats van wijn ook bouillon gebruiken. Traditioneel serveer je een groene salade bij de kaasfondue. Maar je kunt ook knapperige groenten in de kaas dippen, zoals radijsjes, bleekselderij, wortel en paprika. Stukjes fruit zoals peer, druiven en ananas combineren ook uitstekend met kaas.

Yoghurtfondue met fruitspiesjes

Wist je dat je er zelfs een fondue dessertvariant is met yoghurt? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is slagroom, vanillesuiker en pure chocolade. Klop de slagroom met de suiker lobbig tot stijf. Voeg de yoghurt en slagroom samen en meng voorzichtig door elkaar. Schaaf de chocolade tot snippers en voeg die toe. Rijg fruit naar keuze – bijvoorbeeld meloen, framboos en peer – aan een spiesje en dip die in je zelfgemaakte stracciatella-yoghurtfondue. Yummie!

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
De lekkerste kaasfondue
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *