Lactose: wat is het, en is het gezond?

Melk is een echt natuurproduct, waar geen ingrediënten meer aan worden toegevoegd. Toch bestaat melk wel uit verschillende bestandsdelen. Een van die delen is lactose. In dit artikel lees je wat lactose is, of het gezond is, en hoe het kan dat sommige mensen niet goed tegen lactose kunnen.

Lactose

Wat is lactose?

Lactose is een suiker die van nature in melk voorkomt. Melksuiker, zoals de stof ook wel genoemd wordt, levert energie aan het lichaam. We kennen melksuiker, behalve van enkele tropische planten, alleen van melk van zoogdieren. Moedermelk van mensen bevat dus ook lactose.

Melksuiker zit behalve melk ook in yoghurt en karnemelk. In kazen valt het aandeel lactose mee, omdat de stof tijdens het rijpingsproces wordt afgebroken. Vooral bij harde kazen, zoals Goudse, Edammer en Emmenthaler, zul je weinig lactose meer tegenkomen.

Is lactose gezond?

Omdat lactose een suiker is, moet je er niet teveel van binnenkrijgen. Gelukkig bevat melk minder dan 5% melksuiker, dus kun je met een gerust hart je dagelijkse portie zuivel nuttigen. Pas wel op met volle of bewerkte zuivel. Deze producten staan niet in de Schijf van Vijf, en je moet er dus niet te veel van binnenkrijgen.

Sommige mensen zijn lactose-intolerant

Ben je lactose-intolerant? Dan behoor je tot de ongeveer 5% van de Nederlanders zonder het ‘melkgen’. Dit gen zorgt ervoor dat de meeste Nederlanders ook nadat ze geen baby meer zijn, toch nog melk kunnen drinken. Wereldwijd bezitten de meeste mensen dit gen niet: tweederde van de wereldbevolking is lactose-intolerant.

Als je lactose-intolerant bent, maakt je lichaam geen lactase meer aan. Dit enzym breekt melksuiker af, en zorgt ervoor dat je lichaam de stof makkelijker kan opnemen. Dat kan klachten opleveren, zoals een opgeblazen gevoel of darmkrampen. Wil je toch zuivelproducten blijven nuttigen? Dan kun je bijvoorbeeld vlak voor het eten of drinken lactasepillen slikken.

5% van de Nederlanders is lactose-intolerant

Lactosevrije melk als alternatief

Wanneer je geen lactasepillen wilt slikken, is lactosevrije melk ook een optie. Lactosevrije melk kan op twee manieren worden bereid: door lactase aan de melk toe te voegen, of door melksuiker uit de koemelk te zuiveren. Doordat beide methodes zorgen voor een extra stap bij het bereiden van de melk, is lactosevrije melk meestal duurder dan normale melk.

Melkvervangers

Wanneer je niet tegen melksuiker kunt, of vanuit een andere overweging geen melk drinkt, kun je melkvervangers proberen. Deze dranken lijken op melk, maar zijn meestal zonder dierlijke producten gemaakt. Denk hierbij aan havermelk, kokosmelk of sojamelk. Geïnteresseerd in de dranken? Zorg er dan wel voor dat je genoeg voedingsmiddelen binnenkrijgt, zoals Vitamine B2 en calcium. Veel essentiële stoffen zijn in melkvervangers namelijk veel minder aanwezig dan in echte melk.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *