Analoogkaas gezond? 7 dingen die je moet weten

Analoogkaas is relatief onbekend, maar eigenlijk kent iedereen het. Het staat voor smeltkaas en wordt ook wel imitatiekaas en processed (American) cheese genoemd. Maar is deze pizza- en burgerkaas wel echt? En is analoogkaas gezond?

analoogkaas gezond

Wat is analoogkaas precies?

Analoogkaas betekent letterlijk ‘bewerkte kaas’. Het is het soort kaas wat je op bijvoorbeeld diepvriespizza’s vindt. Er bestaat geen officiële definitie voor, maar in de volksmond wordt de term gebruikt als benaming voor een ​​zachte kaas met een milde smaak.

Is analoogkaas wel echte kaas?

Analoogkaas is gemaakt van gewone kaas, met de toevoeging van één of meer van de volgende ingrediënten: wei, emulgatoren, melk, zouten, conserveringsmiddelen en kleurstof voor levensmiddelen. Officieel mag analoogkaas niet als kaas worden verkocht. Het moet een ‘kaasproduct’ worden genoemd. Hoewel het op basis van cheddar of colby-kaas dan wel weer ‘American cheese’ mag heten.

Waar komt analoogkaas vandaan?

Het werd meer dan honderd jaar geleden in Zwitserland uitgevonden. Maar het was een Amerikaan, genaamd James L. Kraft, die het net na de Tweede Wereldoorlog commercieel op de markt bracht. Door de huidige belangstelling voor ambachtelijk gemaakte kaas wordt imitatiekaas van de Amerikaanse markt gedreven.

Waar wordt analoogkaas voor gebruikt?

Het wordt veel toegepast in cheeseburgers, gegrilde kaassandwiches en kant-en-klaarmaaltijden zoals pizza’s.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Naast de verlengde houdbaarheid heeft analoogkaas de ‘smeltfactor’: door het gebruik van emulgatoren smelt het bij verhitting soepel en gelijkmatig. Smeltkaas bestaat maar voor een bepaald percentage uit cheddar, wat resulteert in een lagere prijs en kwaliteit. Er zitten percentueel dus ook minder waardevolle vitamines en mineralen in, wat normale kaas gezond maakt.

Wat is het verschil met Engelse cheddar?

De echte cheddar smaakt pittig en werd oorspronkelijk alleen gemaakt in het gelijknamige dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in grotten waar de temperatuur en vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn. Tegenwoordig is deze kaas niet meer beschermd als streekproduct. De ‘processed’ varianten zijn vaak feloranje of knalgeel door de toegevoegde kleurstoffen en qua smaak een stuk milder, romiger en zouter.

Is analoogkaas gezond?

Kaas die uitsluitend gemaakt is van natuurlijke ingrediënten zoals verse melk, zout en enzymen is altijd gezonder. Maar af en toe een lekkere snack met smeltkaas kan geen kwaad, zolang je verder gezond en gevarieerd eet.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *