EAT Lancet: wat is duurzame én gezonde voeding?

Hoe vullen we het bord van elke wereldburger met een gezonde en duurzame maaltijd? Op die vraag geeft het prestigieuze EAT Lancet-rapport antwoord. De conclusie: we moeten naar een meer plantaardig dieet, we moeten efficiëntere landbouwtechnieken toepassen en minder voedsel verspillen.

eat lancet studie

EAT Lancet studie: wat is gezond én duurzaam?

Wat is nu een gezond en duurzaam voedingspatroon? Al twee jaar werken twintig toonaangevende onderzoekers op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaamheid samen met de “EAT-Lancet Commissie voor voeding, milieu, gezondheid” om een wetenschappelijk antwoord te vinden op die vraag. EAT is een Noorse non-profit startup die zoekt naar een duurzame transitie van ons wereldwijde voedselsysteem. Het is een initiatief dat voedsel, gezondheid en duurzaamheid verbindt.

Conclusie 1: Slimme landbouwtechnieken

Het onderzoek leverde drie belangrijke conclusies op. De eerste: landbouw kan en moet veel efficiënter gaan werken. Nederland is daarin nu al een gidsland. In ons land worden bijvoorbeeld veel nieuwe technologische toepassingen ontwikkeld die de productiviteit en opbrengst van landbouwbedrijven flink kunnen verhogen, terwijl de milieudruk omlaag gaat. Denk dan bijvoorbeeld aan nieuwe kweektechnieken, zadenveredeling en biologische ongediertebestrijding.

Conclusie 2: Plant forward dieet

De tweede conclusie is dat we als wereldbevolking meer plantaardige producten moeten gaan eten. Oftewel het zogenoemde Plant Forward-dieet. Met andere woorden: iedereen zou flexitariër, pescotariër (iemand die geen vlees eet, maar wel vis en schaaldieren), vegetariër of veganist moeten worden.

Conclusie 3: Geen voedselverspilling meer

En als derde moeten we volgens het EAT Lancet studie nu eens écht werk gaan maken van het terugdringen van voedselverspilling. Vooral in rijke Westerse landen gaat namelijk nog veel te veel prima voeding onnodig de vuilnisbak in. En dat kunnen we ons straks echt niet meer veroorloven als we iedereen een gezond en duurzaam voedingspatroon gunnen.

Moeten we allemaal veganist worden?

Moeten we nu allemaal veganist worden? Dat valt wel mee. Met name de consumptie van rood vlees, afkomstig van runderen en varkens, moet volgens de onderzoekers omlaag in Europa en Noord-Amerika. De inwoners van deze twee werelddelen eten in verhouding met de rest van de wereldbevolking heel veel meer biefstukken, hamburgers en pulled pork. Vooral dit soort rood vlees is milieubelastend.

Duurzame alternatieven voor rood vlees

Er zijn genoeg duurzame alternatieven voor rood vlees. Zo kun je bijvoorbeeld prima zuivel, bonen, groenten en fruit combineren in je voedingspatroon om voldoende van de belangrijkste voedingstoffen uit dit soort vlees te vervangen. Dat is vooral belangrijk omdat je anders bijvoorbeeld te weinig vitamine B12, riboflavine, ijzer en calcium binnen zou krijgen. Meer groente en fruit dus. Maar wel genoeg zuivel zoals yoghurt, melk en kwark om genoeg hoogwaardige proteïne en andere waardevolle voedingstoffen binnen te krijgen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.