Onderzoek: magere zuivel mogelijk gunstig bij darmkanker

Mensen met dikkedarmkanker hebben mogelijk baat bij een voedingspatroon met magere en halfvolle melk, yoghurt en kwark. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Wij zetten de ins en outs op een rij.

dikkedarmkanker zuivel

Verband tussen dikkedarmkanker en zuivelconsumptie

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen darmkanker. In veruit de meeste gevallen gaat het om dikkedarmkanker. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een verband is tussen dikkedarmkanker en zuivelconsumptie. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekten dat een voedingspatroon met magere en halfvolle zuivelproducten de overlevingskans van mensen met dikkedarmkanker mogelijk vergroot.

Meer overlevingskans dankzij magere en halfvolle zuivel

Voor de studie onderzocht Wageningen University & Research bijna tweeduizend Nederlandse patiënten met dikkedarmkanker. Uit dat onderzoek komen interessante resultaten naar voren. Zo hangt het consumeren van zuivelproducten met weinig vet samen met een grotere overlevingskans van patiënten met dikkedarmkanker. Daarentegen hangt de consumptie van volle zuivelproducten juist samen met een kleinere overlevingskans.

Calcium en bacteriën in zuivelproducten

De onderzoekers publiceerden de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Nutrition. Hoe het komt dat magere zuivelproducten het ziekteverloop van dikkedarmkanker verbeteren, dát weten de onderzoekers nog niet precies. Mogelijk heeft dit te maken met het mineraal calcium dat in zuivel zit. Ook opperen de onderzoekers dat de bacteriën in gefermenteerde zuivelproducten hier een rol bij spelen.

Patiënten in toekomst mogelijk speciaal voedingsadvies

Het onderzoek biedt waardevolle informatie om toe te werken naar gerichte voedingsadviezen voor dikkedarmkankerpatiënten. “Mensen met dikkedarmkanker krijgen nu nog het advies de algemene kankerpreventierichtlijnen te volgen, omdat er voor hen nog geen specifieke voedingsrichtlijnen bestaan”, zegt Anne-Sophie van Lanen, eerste auteur van de publicatie. Dit onderzoek kan daar verandering in brengen.

Zuivel met veel of juist weinig vet maakt het verschil

Overigens is dit niet het eerste onderzoek naar de invloed van zuivel op het ziekteverloop van dikkedarmkanker. Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die veel of juist weinig zuivel aten, een vergelijkbaar ziekteverloop hadden. “Maar veel van die onderzoeken gooiden alle zuivelproducten op een hoop”, vertelt Van Lanen. “Wij maken onderscheid tussen zuivelproducten met veel of juist weinig vet.” En dat blijkt dus wel degelijk uit te maken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *