De Holstein-Friesian: Nederlands’ trots

De Holstein-Friesian (of HF) is het belangrijkste koeienras in Nederland. De grote, slanke koeien zijn gemakkelijk te melken en daardoor ideaal voor melkveehouders. En ze hebben ook nog eens sterke Nederlandse roots. Met recht een koe om trots op te zijn.

Holstein-Friesian koe

Waar komt de Holstein-Friesian vandaan?

Het zal geen verrassing zijn dat de HF Friese roots heeft. De voorloper van het ras was namelijk de Fries-Hollandse koe. Die werd in de zeventiende eeuw meegenomen naar Amerika, waar De Fries-Hollander verder werd gekruist met lokale koeien. Nadat het ras in Amerika een nóg betere melkkoe was geworden, werden de koeien weer naar Nederland gehaald. Inmiddels heette het ras Holstein-Friesian. Met dank aan de Nederlands-Amerikaanse samenwerking.

Hoe ziet een Holstein-Friesian eruit?

De kans is groot dat je al heel vaak een Holstein-Friesian hebt gezien. Ze staan namelijk op veel plekken in Nederland in de wei! De meeste HF’s zijn zwart-wit van kleur, maar er bestaan ook rood/bruin-witte koeien. Daarnaast is ze vrij groot, met een gemiddelde schofthoogte van 1,60 meter, met uitschieters naar twee meter. Ook is ze minder gespierd en vrij slank, zodat er meer energie naar de melkproductie kan. Een volwassen dier is rond de 700 kilogram, en de uier en spenen van de koe zijn zowel met de hand als met een melkmachine makkelijk te melken. Een echte melkkoe dus!

Wat eet een Holstein-Friesian?

Ondanks het feit dat Holstein-Friesians relatief slank zijn, eten ze enorm veel. Immers: hoe meer voer, hoe meer melk. Hoewel de dieren kunnen leven op hooi en gras, voeren veel boeren de dieren op stal bij. Denk hierbij aan krachtvoer als bierborstel en soja, maar ook maïs. Hier lees je wat een koe allemaal nog meer eet.

Niet alleen in Nederland populair

Hoewel de Holstein-Friesians Nederlandse roots heeft, is ze ook over de landsgrenzen populair. Ook in landen als België, Duitsland, Noord-Frankrijk en natuurlijk Amerika kun je de dieren tegenkomen.

Koeienbehoeftes

De populairste koe van Nederland geeft dus een hoop melk, en daar genieten een hoop mensen van. Daarom is het belangrijk om goed voor de melkkoeien te zorgen. Gelukkig hebben we in Nederland een aantal wetten en regels voor koeienhouders. Zo weten we zeker dat Holstein-Friesians in een omgeving leven waar aan hun behoeftes wordt gedacht.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *