Wat eet een koe per dag?

Gras, soja, mais en hoeveel dan? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: wat eet een koe nu precies op een dag? De Nederlandse Zuivelorganisatie maakte een infographic om dat in beeld te brengen. Het antwoord: een koe eet vooral heel veel!

wat eet een koe

Wat drinkt een koe per dag?

Om te beginnen drinkt een gemiddelde melkkoe per dag ongeveer 100 liter water. Op warme dagen kan dat wel oplopen tot 150 liter of zelfs 200 liter als er sprake is van hittestress. Koeien die rondlopen in de wei drinken dat water trouwens voornamelijk vlak voor of na het melken in de stal (40%) en uit speciale drinkbakken met gefilterd slootwater (40%). De rest van het water nemen ze op door nat gras te eten.

Wat en hoeveel eet een koe per dag?

Wat voeding betreft eten melkkoeien vooral gras. Van de 55 kilo aan ruwvoer, zoals de basisvoeding van koeien heet, bestaat gemiddeld 75% uit gras. In andere zuivelproducerende landen is dat percentage vaak wat lager. In een land als Nederland met eindeloze grasweides is het natuurlijk niet zo raar dat boeren hun koeien vooral gras laten eten. Het groeit makkelijk, is relatief goedkoop en het is vooral heel goed voor koeien! De rest van ruwvoer bestaat uit maïs. Dat eten koeien wat vaker als ze in de winter op stal staan.

Extra Krachtvoer

Dan is er ook nog zoiets als krachtvoer. Dat is een mengsel van onder andere maïs, een beetje soja (dit is in Nederland altijd verantwoord geproduceerde soja), bieten, palmpitten, koolzaad en bierborstel (een restproduct gemaakt van graan dat is verwerkt tot bier). Hier zitten net even andere voedingstoffen in dan in ruwvoer en dat houdt koeien in goede conditie. Een koe eet gemiddeld 5 kilo krachtvoer per dag. Daarnaast krijgen koeien ook nog 100 gram aan vitamines en mineralen om gezond en fit te blijven.

Dus: wat een een koe per dag? Vooral heel veel gras!

 


Comments

  1. ik heb deze site gebruikt en ik heb een 10+ gehaald vooer mij spreekbeurt ben mega super de duper blij ik wil jullie van harte bedanken en hoop dat jullie nog meer leuke reacties krijgen net als die van mij en ik ben zoooooooooooooooooooooooooooooo trots op jullie : )

  2. Pingback: Is griekse yoghurt gezond – Healty Lifestyle

  3. Wat een overzichtelijk beeld! Ik ben benieuwd wat er gebeurt wanneer een melkkoe alleen gras eet. verder ben ik benieuwd hoeveel weideoppervlak je per koe nodig hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *