Waarom leven er in Nederland zoveel koeien?

Nederland kent een lange boerengeschiedenis. Daardoor zijn ‘onze’ koeien wereldberoemd, en horen koeien bij het Nederlandse landschap. Maar hoeveel koeien lopen er in ons land rond? En zijn dat er niet een beetje veel?

veel koeien

Een echt koeienland

In Nederland leven ongeveer 3,7 miljoen runderen, waarvan 1,6 miljoen melkkoeien. Binnen de Europese Unie staan we daarmee op een zevende plek. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Ierland, Italië en Polen hebben allemaal meer koeien dan wij.

Die landen zijn wel allemaal een stuk groter dan Nederland. Kijken we naar het aantal koeien per vierkante kilometer, dan heeft alleen Ierland meer koeien: 93 koeien per km2, tegenover 89 koeien per km2 in Nederland. Een echt koeienland dus.

Nederlandse grond erg geschikt

Maar waarom leven er in Nederland zoveel koeien? Dat heeft onder andere met de grond te maken. Eeuwen geleden ontdekten we al dat de Nederlandse natte graslanden ideaal zijn voor het houden van melkkoeien. En ook vandaag de dag voelen koeien zich uitstekend thuis in de Nederlandse wei. Dat komt ook door de relatief zachte winters, en koele zomers.

Minder koeien dan vroeger

Daarnaast zijn Nederlandse boeren erg goed in hun vak. Dat klinkt wat chauvinistisch, maar het is echt waar. In vergelijking met 100 jaar geleden produceren we vandaag de dag 4,5 keer meer melk, met de helft meer koeien! We zijn daarmee officieus wereldkampioen efficiënt melk maken.

En ook al hebben we een hoop melkkoeien, het zijn er al minder dan, pak ‘m beet, 40 jaar geleden. Toen wandelden er 2,5 miljoen melkkoeien rond in Nederland, bijna een miljoen meer dan nu.

Veel melk naar onze buren

De Nederlandse melkveesector behoort dus tot de wereldtop. Daarom is het niet gek dat we veel van onze zuivel aan andere landen verkopen. Ongeveer 35% van de melk die we in Nederland verwerken blijft hier, de rest gaat naar het buitenland. Driekwart van de in de geëxporteerde melk blijft relatief dichtbij huis. Het gaat vooral naar onze buren zoals Duitsland, België en Frankrijk. Een heel klein deel van de in Nederland gemaakte melk gaat naar een ver buitenland, zoals Nederlands melkpoeder, dat vooral in Azië ontzettend gewild is.

Conclusie

Dus, waarom leven er in Nederland zoveel koeien? Dat heeft te maken met de goede land- en weersomstandigheden, en het feit dat de Nederlandse melkveesector enorm efficiënt melk produceert.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *