Krachtvoer: wat is het, en waarom eten koeien het?

De meeste koeien staan een deel van het jaar in de wei, maar dat betekent niet dat ze alleen maar gras eten. Zo’n 8% van de dagelijkse voeding van de koe bestaat namelijk uit krachtvoer. Maar wat is dat, en waarom hebben koeien krachtvoer nodig?

Krachtvoer koeien

Waarom eten koeien eigenlijk krachtvoer?

Het is een logische vraag: koeien in de natuur eten toch ook geen krachtvoer? Waarom doen melkkoeien dat dan wel? In die vraag zit het antwoord al verscholen. Waar koeien in de natuur lang niet altijd melk geven, doen de koeien op onze boerderijen dat wel (met uitzondering van sommige drachtige koeien). Omdat koeien genoeg voedingsstoffen moeten binnenkrijgen om melk te kunnen maken, voegen boeren vaak krachtvoer toe aan het dieet van hun koeien.

Koeien leveren topprestaties

Een andere reden: de moderne melkkoe is een echte topsportster. Waar de gemiddelde melkkoe in het jaar 2000 gedurende haar hele leven nog zo’n 24 duizend liter melk gaf, is de gemiddelde productie vandaag de dag met zo’n 10.000 liter gestegen naar 34 duizend liter. Om zulke prestaties te kunnen leveren, is het gras uit de weide niet genoeg. Het voer dient dus ook om -je raadt het al- koeien extra kracht te geven.

Waaruit bestaat krachtvoer?

Krachtvoer bestaat uit een hoop verschillende ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn  bijproducten uit de voedingssector. Zo wordt er aardappelrestant gebruikt, een energierijk product dat zorgt voor extra eiwitten. Ook vind je restanten van maïs, biet, koolzaad, bonen en bierborstel terug. Ongeveer 15% van het krachtvoer bestaat uit (verantwoord geteelde) soja.

Kunnen koeien zonder krachtvoer?

Zoals eerder gezegd kunnen koeien in de natuur prima zonder krachtvoer. Maar voor onze melkkoeien ligt dat net even anders. Ze zijn in de loop der jaren gewend geraakt aan hun dieet, en het kan dan ook schadelijk zijn om er ineens mee te stoppen. De weerstand van de koe verlaagt, waardoor de kans op infectieziekten toeneemt. Ook neemt de melkproductie af als koeien belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit ineens minder binnenkrijgen.

Een nuttige aanvulling

Krachtvoer is dus om meerdere redenen een belangrijk onderdeel voor het dieet van de koe. Of, zoals journalist Thomas Oudman het beschrijft: “Krachtvoer is het gereedschap van boeren om het dieet van hun koeien te sturen. Daarbij wegen ze de kosten van het voer, de melkgift, en de gezondheid van de koe tegen elkaar af. Zonder krachtvoer is het schipperen”.


Comments

 1. Krijgen koeien door het eten van restanten aardapelen en groenten toxines binnen?
  Want dit zou parkinson kunnen veroorzaken.
  Krijgen de franse koeien dit zou ook? Of is hier meer bio eten voor de koeien..dus beter om franse yoghurt te eten voor consument??

 2. Is er een overzicht van wat een koe allemaal eet?
  Tot nu toe heb ik alleen globale termen kunnen vinden die een paar hoofdcategorieën noemen:

  – Grassen
  – Groenvoer, krachtvoer, ruwvoer
  – Droge en natte bijproducten

  Ik ben op zoek naar welke gewassen een koe (of vee in het algemeen allemaal eten).

  1. Post
   Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *