Kruidenrijk gras: betere melk én beter voor de koe

Kruidenrijk gras staat volop in de belangstelling. Niet zo gek: het zorgt voor meer biodiversiteit en minder methaanuitstoot. Daarnaast levert het gezonde koeien én gezonde, smaakvolle melk op. Wij zetten alle effecten van kruidenrijk grasland op een rij.

kruidenrijk gras gezond voor koeien

Weides vol kleur en variatie

Ooit was Nederland rijk aan velden vol kruidenrijk grasland. Op die velden groeiden vaak wel meer dan vijfentwintig soorten grassen en kruiden met opvallende bloemen. Nu telt een strakke wei gemiddeld slechts vijf soorten gras. Kruidenrijk gras is dus veel gevarieerder. Er groeien allerlei soorten kruiden met namen als cichorei, smalle weegbree, karwij, duizendblad, wilde peen, glad walstro, knoopkruid en glanshaver. 

Kruidenrijk gras: aantrekkelijk voor insecten

Bloemen in het grasland zorgen voor een mooi plaatje in de zomer én het heeft allerlei voordelen voor de biodiversiteit. Zo biedt kruidenrijk gras bescherming aan weidevogels. Daarnaast trekken de bloeiende kruiden insecten aan, die weer worden gegeten door gruttokuikens en andere vogels. Gras met een grote soortenrijkdom is dan ook belangrijk voor goed weidevogelbeheer, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Melk van kruidenrijk grasland is gezonder

Maar kruidenrijk gras heeft nog meer voordelen, ook voor de zuivelproducten die wij consumeren. Wist je dat melk van koeien die grazen in kruidenrijk grasland gezonder is? Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Kiel en de Universiteit van Newcastle. Deze melk bevat namelijk zeventig procent meer onverzadigde omega 3-vetzuren dan melk van melkkoeien die worden gevoerd met ruwvoer (zoals kuilgras en snijmais).

Meer gezonde vetzuren in de melk

Volgens het Voedingscentrum zijn omega-3-vetzuren positief voor de gezondheid van de mens. Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen. Melk van kruidenrijk grasland bevat niet alleen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren, ook de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren is beter in balans. Hierdoor kan ons lichaam deze omega-3-vetzuren beter opnemen.

Smakelijk koeienvoer vol vitaminen

Ook koeien hebben baat bij kruidenrijk gras. Het zit vol vitaminen en mineralen die niet in normale weilanden voorkomen. Zo levert smalle weegbree veel zink, is duizendblad een bron van kalium en koper en bevatten paardenbloemen stoffen die de lever- en nierfunctie ondersteunen. Hartstikke gezond dus én de koeien vinden het erg lekker. Dankzij kruidenrijk gras eten de koeien dus niet alleen veel gezonder, maar ook smakelijker en gevarieerder. 

Minder methaanuitstoot met kruidenrijk gras

Koeien die leven op kruidenrijke weilanden, stoten bovendien minder van het sterke broeikasgas methaan uit. Met de omslag naar kruidenrijke weilanden kan veel klimaatwinst worden geboekt, stellen experts: het scheelt kunstmest, CO2- en methaanuitstoot. “Grasland is daarom een essentieel onderdeel van duurzaamheid in de landbouw”, benadrukt professor Friedhelm Taube in een bericht van de Universiteit van Kiel in Duitsland.

Boeren ontdekken voordelen van kruidenrijk gras

Steeds meer boeren zetten zich in voor een duurzame toekomst door over te stappen op kruidenrijk grasland. En dat werpt zijn vruchten af. De boeren gebruiken niet alleen minder kunstmest, ze merken ook dat de grond minder droog is. De kruiden wortelen dieper dan gras en houden water vast, waardoor ze beter tegen droogte kunnen. Ook zien de boeren dat er op hun land meer insecten zijn, zoals vlinders en vliegen. Dat heb je op puur grasland niet.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *