Kruidenrijk gras gezond voor koeien

Kruidenrijk gras staat volop in de belangstelling. Het zorgt voor meer biodiversiteit, trekt vogels en insecten aan én is goed voor koeien. Wat is het precies? En waarom is kruidenrijk gras gezond voor koeien?

kruidenrijk gras gezond voor koeien

Gras met meer variatie

Vroeger waren weilanden veel kleurrijker dan nu. Er stonden vaak meer dan vijfentwintig soorten grassen en kruiden in met opvallende bloemen. Nu telt een strakke wei gemiddeld vijf soorten gras. Kruidenrijk gras is dus veel gevarieerder. Er groeien allerlei soorten kruiden met namen als cichorei, smalle weegbree, karwij, duizendblad, wilde peen, glad walstro, knoopkruid en glanshaver. 

Interessant voor insecten

Bloemen in het grasland zorgen voor een mooi plaatje in de zomer en het heeft allerlei voordelen voor de biodiversiteit. Kruidenrijk gras biedt bescherming aan weidevogels. Daarnaast zijn de bloeiende kruiden aantrekkelijk voor insecten. En die worden weer gegeten door gruttokuikens en andere vogels. Gras met een grote soortenrijkdom is dan ook belangrijk voor goed weidevogelbeheer, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Koeienvoer vol vitaminen

Maar ook koeien hebben baat bij kruidenrijk gras. Het zit vol vitaminen en mineralen die niet in normale weilanden voorkomen. Zo levert smalle weegbree veel zink, is duizendblad een bron van kalium en koper en bevatten paardenbloemen stoffen die de lever- en nierfunctie ondersteunen. Hartstikke gezond dus én de koeien vinden het erg lekker. Dankzij kruidenrijk gras eten de koeien dus niet alleen veel gezonder, maar ook smakelijker en gevarieerder. 

Kruidenrijk gras gezond?

Het werken met kruidenrijk grasland staat nu nog in de kinderschoenen. Maar het is een hot topic: steeds meer melkveebedrijven gaan ermee aan de slag. En niet alleen bioboeren. Ook onder gangbare melkveehouders neemt de belangstelling toe. Kruidenrijk grasland heeft allerlei voordelen voor de boeren: zo hoeft er geen kunstmest te worden gebruikt, een grote besparing, en zijn de kosten voor de veearts en medicijnen lager omdat de koeien gezonder zijn.

Duurzamere melk dankzij kruidenrijk gras

Kaas en melk afkomstig van kruidenrijke graslanden scoren bovendien goed bij de consument. Het kruidenrijke gras is dus goed voor het aanzien van de boer, ze voldoen daarmee aan duurzaamheidseisen van zuivelafnemers. En dat zien wij uiteindelijk terug in de vorm van een keurmerk op de verpakking van de melk. Kortom: kruidenrijk gras is goed voor de koe, de boer én de biodiversiteit!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *