Het lijkt zo’n goed idee. Je baby amandelmelk geven in plaats van koemelk bij een koemelkallergie. Maar, is amandelmelk gezond voor baby’s? Nee, het kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Een Spaans kindje van 11 maanden, dat uitsluitend amandelmelk kreeg, liep er zelfs scheurbuik door op.
Is amandelmelk gezond? Niet voor baby’s!
Is amandelmelk gezond of ongezond?
Het klinkt zo goed: een plantaardig alternatief voor melk. Alle voordelen van al het goede van melk, maar dan wel geschikt voor baby’s met koemelkallergie. Maar helaas: zeker voor baby’s blijken amandelmelk (eigenlijk amandeldrink) en andere plantaardige melkvervangers helemaal niet zo goed. Op de vraag: is amandelmelk gezond of ongezond is het antwoord simpel als het om baby’s gaat. Nee! Ze kunnen zelfs ronduit gevaarlijk zijn, waarschuwen Spaanse artsen in het wetenschappelijk tijdschrift Pedriatrics.
Vitamine C-tekort
Aanleiding voor de waarschuwing is de diagnose van scheurbuik bij een kindje van 11 maanden. De baby kreeg 8,5 maand uitsluitend amandelmelk te drinken en liep daardoor een ernstig vitamine C-tekort op. Opvallend, want scheurbuik is een ziekte die sinds de 17e eeuw bijna niet meer voorkomt.
Scheurbuik
Scheurbuik kwam vroeger veel voor op VOC-schepen. De opvarenden kregen maandenlang geen verse voeding en liepen daardoor een tekort aan vitamine C op. Met als gevolg: grote vermoeidheid, tandvleesbloedingen en inwendige bloedingen.
E300
Gelukkig komt deze vreselijke aandoening tegenwoordig bijna niet meer voor. Dat komt omdat de meeste baby’s na zes maanden ook andere voeding krijgen, zoals gepureerd fruit of groente. Zelfs als je geen fruit en groente eet, kun je bijna geen vitamine C-tekort oplopen, doordat ascorbinezuur (zoals vitamine C ook wel heet) vaak wordt gebruikt als conserveermiddel in allerlei voedingsmiddelen. Dan heet het E300.
Spaanse artsen: plantaardige melkvervangers moet je niet gebruiken als complete voeding voor je baby.
Moe en veel huilen
De artsen van Hospital Universitari i Politècnic La Fe de Valencia konden dus bijna niet geloven dat het kindje dat werd opgenomen in hun ziekenhuis alle symptomen van scheurbuik vertoonde. Hij was moe, huilde veel en wilde niet meer op zijn beentjes staan. Uit bloedonderzoek bleek dat de vitamine C niveaus extreem laag waren.
Amandelmelk als melkvervanger
De baby kreeg tot 2,5 maanden na de geboorte flesvoeding op basis van koemelk. Toen hij huiduitslag ontwikkelde, stelde een arts voor om over te schakelen op een plantaardig alternatief. De ouders kozen voor amandelmelk als melkvervanger. Het lukte de ouders niet om het kindje bij zes maanden andere voeding te geven, zoals gepureerd fruit of groente. De baby bleef daardoor uitsluitend amandelmelk drinken.
Belangrijke bouwstoffen
Dat was een slecht plan. Die andere voeding is echt nodig. Bovendien, amandelmelk is wit en een vloeistof en daar houden de gelijkenissen met koemelk op. In melk van koeien zitten belangrijke bouwstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, calcium, magnesium én ook een heel klein beetje vitamine C. In Moedermelk zitten natuurlijk nog veel meer belangrijke stoffen speciaal voor baby’s.
Kunstmatige voedingstoffen
Amandelmelk is gemaakt van amandelpoeder (meestal is dat heel weinig) en water. Voor de smaak wordt vaak suiker toegevoegd en ook worden er later kunstmatig andere voedingstoffen aan toegevoegd. Volgens de Spaanse artsen is amandelmelk geen goede melkvervanger. En dat geldt voor alle plantaardige melkvervangers. Het is geen complete voeding zoals moedermelk.
Werkt vitamine C tegen
Maar er is meer. Door industriële bewerking van dit soort plantaardige melkvervangers verliest vitamine C zijn ‘biologische activiteit’. Met andere woorden: amandelmelk zorgt ervoor dat je lichaam vitamine C minder goed kan verwerken.
Geen amandelmelk meer
Het gaat gelukkig inmiddels weer goed met de baby. Hij krijgt extra vitamine C en D, zuigelingenvoeding (babymelkpoeder), groente, fruit en vlees. En helemaal geen amandelmelk meer.
Comments
Pingback: Melk versus alternatieven: wat is gezonder?
Een baby magntot de leeftijd van 12 maanden ook geen koemelk hebben, dus de ouders gingen al fout vóór de amandelmelk……