Melk en zuivel gezond volgens Gezondheidsraad

Volgens de nieuwe richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad kan het in bijna alle opzichten beter wat betreft onze manier van eten en drinken. Behalve dan op het gebied van zuivel! We eten gemiddeld een paar porties melk en zuivel per dag en dat is gezond! De belangrijkste conclusies op een rij.

melk gezondheidsraad

Melk en zuivel: gezond!

We beginnen met het goede nieuws. Als Nederlanders eten we gemiddeld twee tot drie porties zuivel per dag. En dat is ook precies wat we volgens de gezondheidsraad moeten doen. Melk, yoghurt, kwark en kaas helpen allemaal het risico op darmkamker en diabetes te verkleinen. Nieuw is dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen magere en volvette zuivelproducten, een onderscheid dat de Schijf van vijf wel maakt.

Melk bevat waardevolle voedingstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, vitamine B2 en B12, kalium, fosfor, magnesium, zink en foliumzuur. Deze stoffen zitten van nature niet of nauwelijks in zogenoemde plantaardige ‘melkvervangers’.

Drink geen suiker!

Vooral kinderen in Nederland drinken te veel gesuikerde drankjes; driekwart liter per dag. Mannen drinken een derde liter en vrouwen een kwart liter. Eén glas verhoogt de kans al op overgewicht en diabetes. Dit geldt voor cola, maar ook voor vruchtensappen. Kies in plaats daarvan voor water, koffie (gefilterde koffie is beter) en thee, zowel groene als zwarte.

Eet 2x meer groente en fruit!

Fruit is goed voor ons. Ook hier zitten suikers in, maar die zitten als het ware ‘gevangen’ in de fruitvezels. Je lichaam moet moeite doen om deze suikers te verteren en dat maakt fruit, in tegenstelling tot fruitsap, juist weer wel gezond! We eten trouwens gemiddeld veel te weinig groente en fruit. Mannen zitten op 215 gram groente en fruit, vrouwen op 245 gram. Om lang gezond te blijven is het beter om dat bijna te verdubbelen naar 200 gram groente en 200 gram fruit.

Minder vlees

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rood vlees en bewerkt vlees (ham, spek, knakworsten et cetera) de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker iets verhoogt. Gemiddeld eten we hier te veel van. Minderen is goed, maar helemaal geen vlees meer eten is ook niet verstandig, zegt de Gezondheidsraad. Er zitten namelijk ook hele belangrijke voedingstoffen in vlees.

Vermijd alcohol

Geen populaire boodschap, maar volgens de Gezondheidsraad is het wetenschappelijk bewijs overweldigend. Wie meer dan één glas alcohol drinkt per dag maakt meer kans op kanker en beroertes. Liever helemaal laten staan dus.

Alleen volkoren

Geraffineerde graanproducten zoals witbrood, pasta, pizza’s en koekjes gaan in de ban. Gemiddeld eten we daar bijna 100 gram van per dag. Volkoren graanproducten zijn juist wel goed. Let op: alleen volkoren brood is écht volkoren. Andere volkoren graanproducten bestaan soms maar voor een kwart uit volkorenmeel. 90 gram per dag is het advies.

Meer peulvruchten

Bonen zitten vol vezels en dat is niet alleen goed voor je darmen, ze verlagen ook het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Bijna de helft van Nederlanders eet nu bijna nooit bonen.

15 gram noten per dag

Een half handje noten per dag (15 gram) verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Ook pinda’s (dit zijn eigenlijk geen noten) horen in dit geval bij de noten.

Meer vis

Slechts de helft van Nederlanders eet twee tot drie keer per maand vis. Ook dat is te weinig, volgens de nieuwe richtlijnen. Vooral vette vis, zoals zalm, haring en makreel, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom zouden we die eigenlijk één keer per week moeten eten. Meer dan één keer vis per week is niet nodig voor dat positieve effect.

Minder zout

Zout (keukenzout en zout in dingen als voorverpakte soep en chips) verhoogt de bloeddruk. Daarom is het beter om niet meer dan 6 gram per dag te eten. Mannen zitten daar nu met 10 gram een stuk boven. Vrouwen scoren met 7 gram al bijna goed genoeg.

Meer kalium!

Minderen met keukenzout, maar dat betekent voor een goede balans dat we ook meer van een ander zout tot ons moeten nemen. Dat andere zout is kalium en dat zit in onder andere in de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit én in zuivel. Nog meer reden dus om zuivel te blijven gebruiken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *