Bij het woord ‘wei’ denk je waarschijnlijk aan een weide, een koeienweide misschien wel. Maar wei is ook een eiwit in koemelk. Dit restproduct van de kaasmakerij blijkt heel waardevol om te verwerken in nieuwe producten. Weibier bijvoorbeeld!
Weibier: restproduct van de kaasmakerij goed benut
Wat is wei?
Wei (whey in het Engels) is een eiwit dat in koemelk zit. In totaal bevat koemelk ruim 3% eiwit. Daarvan is 80% caseïne en 20% wei. Wei-eiwit is een vloeistof met een geelgroene kleur en een lichtzure smaak. Wei ontstaat bij het proces van kaas maken, nadat de melk is gestremd. Tot voor kort was wei eigenlijk een restproduct van de kaasmakerij, waar niets mee gedaan werd. Een gemiste kans, want wei bevat allerlei waardevolle bestanddelen.
Het nut van wei-eiwitten
Wei-eiwitten hebben een hoge voedingswaarde. Je lichaam heeft eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren. Bij sporters zijn wei-eiwitten al langer in trek. De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit die zorgen dat de spieren sneller herstellen na inspanning. Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig, volgens het Voedingscentrum. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Bij vegetariërs en veganisten licht deze behoefte respectievelijk 20% en 30% hoger.
Kaaswei waardevol voor room, ricotto of broodbeleg
Steeds vaker krijgt kaaswei een tweede leven om voedselverspilling tegen te gaan. Studenten in Nederland en België gingen aan de slag met wei en bedachten innovatieve, duurzame producten om wei in te verwerken. Wat dat opleverde? Een energiedrankje, jenever en weibier bijvoorbeeld. Maar ook weiroom en ricotta. Andere studenten maakten een vegetarische variant voor broodbeleg of saus op basis van wei.
Weibier: frisse, fruitige toets
Brouwerij Dampegheest uit Limmen bracht in 2012 het eerste Nederlandse weibier op de markt. Deze brouwerij is gevestigd in… een oud kaaspakhuis. Vandaar dat de link met wei al snel werd gelegd. Al snel begonnen ook andere brouwerijen te experimenteren met wei. Zoals Jopen in Haarlem, wat resulteerde in het blonde bier Eenkoorn in de Wei. Verwerkt in bier zorgt wei voor een frisse, fruitige smaak en een romige structuur.
Niet voor mensen met koemelkallergie
Wei als restproduct van de kaasmakerij heeft dus veel potentie voor uiteenlopende toepassingen. Producten waar wei in zit, zijn trouwens niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen hebben een last van een koemelkallergie. Al is deze allergie bij volwassenen gelukkig vrij zeldzaam.