Wat is caseïne?

Het zit in koemelk, begint met een c en het is zeker geen cafeïne. Caseïne! Maar wat is caseïne eigenlijk?

wat is caseïne

Wat is caseïne?

Caseïne is het belangrijkste eiwit in koemelk. In totaal bevat koemelk 3% eiwit. Daarvan is 80% caseïne en 20% wei-eiwit.

Voor wie is caseïne belangrijk?

In eerste instantie voor kalveren, maar óók voor mensen. Elke cel in je lichaam heeft namelijk eiwit nodig voor bouw, groei en herstel. Caseïne en wei bevatten alle negen essentiële aminozuren, die je lichaam niet zelf kan maken maar wel nodig heeft. Eiwitten dragen bij aan het behoud van normale botten, de groei en het behoud van spiermassa en ze dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen.

Waarom is caseïne belangrijk?

Het grote voordeel van caseïne is dat het langzamer door het lichaam wordt opgenomen dan wei. Daardoor heeft het lichaam na de inname van melk of andere zuivel tot acht uur lang een stabiel verhoogde aminozuurspiegel. Al die tijd heeft je lichaam genoeg bouwstoffen voorhanden. Bovendien bevat caseïne een ingewikkelde structuur die calcium en fosfaat als het ware vasthoudt. Hierdoor kan je lichaam deze belangrijke mineralen makkelijker opnemen uit de maag.

Waar zit caseïne in?

Omdat caseïne in melkeiwit zit, zit het automatisch ook in veel andere producten. Denk aan kazen, yoghurt, bakkerijproducten en babyvoeding.

Wanneer zit er caseïne in melk?

Bijna altijd. Maar melk zonder caseïne bestaat ook. Dit heet gehydrolyseerde melk en wordt voorgeschreven aan mensen en vooral baby’s met een koemelkeiwitallergie.

Hoe wordt caseïne nog meer gebruikt?

Caseïne versnelt wondgenezing, blijkt uit onderzoek. De schilderkunst zet caseïne in om kleurstof te binden. Door caseïne op te lossen in kalkwater kunnen kleuren worden geprepareerd die bestand zijn tegen weersinvloeden. In Zwitserland wordt caseïne al sinds 1912 gebruikt om lijm mee te maken. En in 1935 maakte Antonio Ferretti uit caseïne de synthetische vezel melkwol.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *