Bierkaas: vol, romig met een bittertje

Gaan bier en melk goed samen? Sommige mensen vinden van wel. Zo kun je in de Achterhoek boerenradler drinken, tapbier met verse melk. Bierkaas is een wat meer gebruikelijke combinatie. Ook hierbij blijft soms zelfs het alcoholpercentage in tact.

Bierkaas

Mengen met bier

Bierkaas wordt gemaakt door de wrongel (dat is wat er van melk overblijft in de eerste fase van kaasmaken) te mengen met bier. De rest van het proces van kaasmaken blijft hetzelfde. Aan het eind van de rit heb je dan kaas met een kenmerkende biersmaak.

Donkere bieren

Voor veel bierkazen worden donkere bieren gebruikt. De smaak van dit bier werkt blijkbaar het beste.

Smaak van bierkaas

De smaak? Dat hangt natuurlijk een beetje van de kaas af en het soort bier wat wordt gebruikt. Maar in de regel is bierkaas vol, romig, een tikkeltje zoeter dan normale kaas en heeft het een bittere nasmaak van bier.

Zelf proberen?

Proberen? Ga eens lang bij een kaasspeciaalzaak. Vaak hebben ze daar een of meerdere soorten te koop. Ook online kun je verschillende bierkazen bestellen.


Comments

  1. Beste,

    ik heb een vraag over het toevoegen van bier in de wrongel. Ik had al bedacht dat het het water kan vervangen, maar het water moet verwarmd worden tot 80 graden omdat het ‘de kaas” moet opwarmen naar 33 graden. Moet dat met het bier ook?

    En “het recept blijft vervolgens hetzelfde” betekent dat de tweede keer opwarmen naar 36 graden gewoon met water gaat?

    Ik hoor het graag.

    Met heel veel groet en een goed weekend,
    Arna van der Sloot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *