Is ricotta gezond? Deze 4 dingen moet je weten

Je kent ricotta ongetwijfeld als de kaas die veel wordt gebruikt in pastagerechten. Maar wist je dat ricotta eigenlijk geen kaas is? En maakt dit ricotta gezond of juist niet? 4 dingen die je moet weten over ricotta.

ricotta gezond

1. Ricotta is geen kaas

Ricotta is zacht, fris, mild, wit, korrelig en zoetig. In de supermarkt ligt deze Italiaanse lekkernij van koeien- of schapenmelk in het kaasschap. Maar strikt genomen is ricotta helemaal geen kaas, maar een bijproduct ervan. Ricotta ontstond min of meer per toeval. Kaasmakers wisten namelijk niet zo goed wat ze aanmoesten met wei, de vloeistof die ontstaat bij kaasbereiding. Toen ontdekten ze dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterde en een nieuwe wrongel (samengeklonterde eiwitten) vormde. Vervolgens lieten ze deze wrongel uitlekken en – prego! – de ricotta was geboren. Letterlijk betekent ricotta ‘opnieuw gekookt’.

2. Ricotta bevat weinig zout en vet

Volgens het Voedingscentrum bevat ricotta relatief weinig vet, zout en suiker. Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje ‘gezonde’ kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed. De volvette variant bevat bovendien geconjugeerd linolzuur, wat kan bijdragen aan het verminderen van lichaamsvet.

3. Ricotta versterkt je spieren

Ricotta is rijk aan eiwit en calcium. Dat langere tijd ricotta eten loont, ontdekten Mexicaanse onderzoekers in 2014. Zij kwamen erachter dat ricotta de spieren versterkt. Bij ouderen die tijdens de studie drie maanden lang elke dag 200 gram ricotta aten, kreeg de spiermassa een behoorlijke boost. De kracht van deze testgroep nam eveneens toe tijdens het onderzoek. Kwark en andere zuivel met veel eiwit heeft trouwens hetzelfde effect. 

4. Ricotta gezond door aminozuren

Het geheim van ricotta zit ‘m waarschijnlijk in de aminozuren. Dit zijn bouwstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Dat het product een rijke bron is van aminozuren maakt ricotta gezond. Aminozuren zijn immers de bouwstenen van de proteïnen en nemen veel belangrijke functies in ons lichaam waar. Ze geven de cellen structuur en zorgen voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *