Calcium in melk beschermt je tijdens zwangerschap

Goed nieuws! Met genoeg calcium in je voeding tijdens de zwangerschap verlaag je de kans op zwangerschapsvergiftiging met maar liefst 55 procent. Extra pillen zijn vaak niet nodig. Een gezond voedingspatroon met een paar porties melk of melkproducten is al genoeg.

calcium in melk zwangerschap

Volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht zou elke vrouw er goed aan doen om vanaf het tweede trimester van de zwangerschap 1000 mg calcium te gebruiken. Dat is ook precies de hoeveelheid die in een gezond Nederlands voedingspatroon zit, zoals dat is aanbevolen door de Gezondheidsraad. Daarin zitten onder meer 200 gram groenten, 200 gram fruit, een half handje vol noten en twee of drie porties zuivel (melk of melkproducten).

Extra calciumsupplementen zijn vaak niet nodig. Calcium is eenvoudig uit voeding te halen. Vooral melk en melkproducten zijn een goede bron.

Te weinig calcium: hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Zwangerschapsvergiftiging (medische term: pre-eclampsie) is een gevaarlijke complicatie. Het kan bij de moeder leiden tot een hoge bloeddruk, het minder goed werken van je lever en je nieren en een minder goede doorbloeding van de placenta. Bij de baby leidt vaak tot een minder goede groei en vroeggeboorte. In het ergste geval kan je er als moeder zelfs aan overlijden.

55% minder kans op complicaties

Een normaal gezond eetpatroon met genoeg calcium verlaagt de kans op zwangerschapsvergiftiging met maar liefst 55 procent. En de kans op vroeggeboorte neemt af met 24 procent.

60 procent van zwangere vrouwen heeft een tekort

Als je geen melk of andere zuivelproducten gebruikt, is de kans op een tekort volgens het Voedingscentrum groot. En het slechte nieuws: zestig procent van zwangere vrouwen in Nederland zit onder de grens van 1000mg per dag.

Geen vitaminepillen, maar zuivel

Vertrouwen op vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen is volgens de onderzoekers geen goed plan. Daar zit vaak te weinig calcium in. Aparte calciumpillen worden wel aangeraden. Maar nog veel beter is om genoeg calciumrijke voeding binnen te krijgen. En dat doe je door je te houden aan de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. Iedereen doet er goed aan om 200 gram groenten, 200 gram fruit, een half handje vol noten en twee of drie porties zuivel (melk of melkproducten) te gebruiken per dag. Maar voor zwangere vrouwen is dat dus extra belangrijk.

Calcium zit vooral in melk en melkproducten, zoals yoghurt, kwark, kaas en karnemelk.

Calcium in melk

Calcium zit vooral in melk en melkproducten, zoals yoghurt, kwark, kaas en karnemelk. Maar het zit bijvoorbeeld ook in groene groenten zoals broccoli en spinazie en in noten en peulvruchten.

Let op: geen rauwe melk tijdens zwangerschap!

Let op! Rauwe melk en producten gemaakt met rauwe melk zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Daar kunnen bacteriën in zitten, die schadelijk zijn voor je baby. Bijna alle zuivel in Nederland is trouwens veilig, want die is verhit geweest om die bacteriën uit te schakelen. Zachte buitenlandse kazen kunnen soms wel gemaakt zijn met rauwe melk. Je herkent ze door een sticker waar “au lait cru” op staat.

Je herkent rauwmelkse kaas aan de sticker met “au lait cru”

Melk zwangerschap

Opletten dus: ben je zwanger en gebruik je geen melkproducten? Vraag je dan eerst af of dat wel zo verstandig is. Melk is geen wondermiddel, zoals vroeger weleens werd beweerd, maar het is zeker niet ongezond. Alternatieven zoals sojadrink, haverdrink en amandeldrink kunnen vaak niet tippen aan de voedingswaarde van ‘normale’ melk. Overleg in elk geval met je verloskundige, gynaecoloog, huisarts of diëtist hoe je dan toch genoeg calcium kunt binnenkrijgen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *