Sterke botten? Groente, fruit én melk

Niet roken, genoeg bewegen en een gezond voedingspatroon zijn belangrijk voor sterke botten. Wát moet je dan eten? Een combinatie van groente, fruit én zuivel is het allerbeste, blijkt uit Nederlands onderzoek.

sterke botten

Sterke botten

Wat moet je doen voor sterke botten? Ten eerste moet je goede genen hebben. Want helaas bepaalt erfelijkheid voor 60 tot 80 procent wat je maximale botdichtheid (de zogenoemde piekbotmassa) is.

Genoeg bewegen

Gelukkig heb je zelf ook veel invloed op de gezondheid van je botten. Zo is voldoende beweging ook belangrijk voor een normale botontwikkeling en voor het langer behouden van een goede botdichtheid. Ook wat je eet is van invloed.

Groente, fruit en zuivel

Wetenschappers weten al veel langer welke voedingsmiddelen goed zijn voor sterke botten. Zo is melk goed voor je botten, en ook voldoende groente en fruit zijn belangrijk. Vooral als je al die drie voedingsgroepen in de voedselpatroon opneemt, heb je er veel profijt van. Tot dat inzicht kwamen de onderzoekers van The Rotterdam Study, die keken naar het effect van verschillende voedingspatronen op botten.

The Rotterdam Study

In The Rotterdam Study werden meer dan 4000 mensen uit de Rotterdamse wijk Ommoord ruim 15 gevolgd. Twee opvallende dingen kwamen naar voren die, onafhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en lengte, van invloed zijn op de gezondheid van botten.

Combinatie versterkt effect

We beginnen met het goede nieuws. Mensen met een voedselpatroon met veel groente, fruit en zuivel, hadden minder botbreuken, een hogere botdichtheid en buigweerstand. Dat komt omdat de combinatie van deze drie voedingsmiddelen elkaars positieve effect op botgezondheid versterken. Mensen die daarentegen veel zoetigheden, dierlijk vet (frituur) en weinig vlees aten, hadden juist een hogere kans op botbreuken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *