Te weinig jodium voor zwangeren? Zeevis, brood en zuivel belangrijk

Vooral zwangere vrouwen krijgen in Nederland te weinig jodium binnen en dat kan ernstige gevolgen hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Groningse wetenschappers. De oplossing: een voedingspatroon met genoeg jodium. Vooral vis, brood en zuivel zijn belangrijk.

jodium zwangeren

70 tot 90 procent van zwangeren te weinig jodium

Uit het onderzoek van onder andere Janneke Dijck-Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat maar liefst 70 tot 90 procent van Nederlandse vrouwen tijdens hun zwangerschap minder jodium binnenkrijgt dan de dagelijks door de Gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheid van 200 microgram per dag.

Waarom is jodium belangrijk?

Jodium is een spoorelement en is vooral tijdens de zwangerschap belangrijk voor een goede groei van het zenuwstelsel. Het speelt daarnaast bij kinderen en volwassenen een rol bij de productie van schildklierhormonen. 

Jodium zit vooral in brood

In het Nederlandse voedingspatroon halen we jodium vooral uit brood. Bakkers gebruiken namelijk vaak bakkerszout, waaraan jodium is toegevoegd. Daarnaast zit het van nature in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Het zit soms ook toegevoegd aan vleeswaren en je kunt gejodeerd keukenzout gebruiken.

Tekort is redelijk zeldzaam

Volgens het voedingcentrum is een jodiumtekort redelijk zeldzaam in Nederland. Bovendien zit in de schildklier normaal gesproken een grote voorraad jodium. Dus het duurt vaak onder normale omstandigheden ook wel even voordat je het tekort opmerkt.

Tekort aan jodium: struma of krop

Een echt tekort aan jodium heet ook wel struma of krop. Dan gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Je kan dan last krijgen van gewichtstoename, traagheid en obstipatie. Je krijgt het dan vaak ook koud. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.

50% meer nodig tijdens zwangerschap

Maar een tekort tijdens de zwangerschap is helaas dus wel veel voorkomend, blijkt uit het onderzoek in Groningen. De onderzoekers schatten in dat je als zwangere eigenlijk vijftig procent meer jodium zou moeten innemen dan andere volwassenen. Om dat aan te vullen is een voedingspatroon met zeevis, brood en zuivel belangrijk.

Jodium  in voeding (in microgrammen per 100 gram)


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *