Waar komt het woord melkgebit vandaan?

Melktanden. We hebben ze allemaal gehad als kind. Het zijn de eerste tanden waar je mee leert kauwen en bijten, maar waar komt de naam melkgebit eigenlijk vandaan? En dan heb je ook nog zoiets als kaaskiezen, wat is dat nu weer?

melktanden melkgebit en kaaskiezen

Er is een bekende mop over melktanden. Jantje vraagt aan zijn moeder: ‘Waarom heten melktanden melktanden?’ Moeder antwoordt: ‘Omdat kinderen veel melk drinken.’ Waarop Jantje zegt: ‘Oh, dus dan heeft papa biertanden.’ Haha, een geinig grapje. Maar eigenlijk is het een heel interessante vraag van Jantje. Want wie weet waar het woord melkgebit precies vandaan komt? The Daily Milk zocht het uit.

Melktanden kleiner en minder stevig

Bijna iedereen wordt geboren zonder tanden. Als baby’s tussen de vier en zeven maanden zijn, komen de eerste melktandjes door. Die zijn kleiner en minder stevig dan de definitieve tanden. Dat komt omdat de kaak kleiner is. Als de kaak verder is gegroeid, ga je wisselen, vanaf zes jaar ongeveer. De melktanden gaan eruit en daar komen dan volwassen tanden voor in de plaats. Deze zijn steviger, zodat je makkelijker op harder voedsel kunt kauwen.

Waar komt het woord melkgebit vandaan?

Dat heeft twee redenen. Ten eerste is een melktand witter van kleur dan een gewone tand. De oorzaak: de glazuurlaag is dunner dan bij het blijvende gebit. Daardoor is het witte tandbeen goed te zien. Een veelgenoemde tweede verklaring is dat melk de belangrijkste voeding is die baby’s binnenkrijgen. Rond dezelfde leeftijd als waarop een kind tanden krijgt, is het ook toe aan vaste voeding.

Kaaskiezen: een klein ‘bakfoutje’

Naast melktanden bestaan er ook kaaskiezen. Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet (of niet goed) is ontwikkeld. Een soort ‘bakfoutje’ dus. Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvende gebit. Ze hebben (gedeeltelijk) een gelige kaaskleur, vandaar de naam. Deze kiezen zijn gevoeliger als ze in contact komen met warm of koud eten en drinken. Ook zijn kaaskiezen zwakker en komen er makkelijker gaatjes in.

Extra goed poetsen bij kaaskiezen

Kaaskiezen in het melkgebit komen bij 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen voor. In het vaste gebit is dat iets vaker: bij 10 tot 15 procent van de kinderen. Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, is het niet helemaal duidelijk waar kaaskiezen door ontstaan. Zeker is wel dat de verkleuring er al zit als de kies doorkomt. Je kunt het dus niet voorkomen. Maar door goed te poetsen, kun je er wél voor zorgen dat er geen gaatjes ontstaan in de kaaskies.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *