Melktanden. We hebben ze allemaal gehad als kind. Het zijn de eerste tanden waar je mee leert kauwen en bijten, maar waar komt de naam melkgebit eigenlijk vandaan? En dan heb je ook nog zoiets als kaaskiezen, wat is dat nu weer?
Waar komt het woord melkgebit vandaan?
Er is een bekende mop over melktanden. Jantje vraagt aan zijn moeder: ‘Waarom heten melktanden melktanden?’ Moeder antwoordt: ‘Omdat kinderen veel melk drinken.’ Waarop Jantje zegt: ‘Oh, dus dan heeft papa biertanden.’ Haha, een geinig grapje. Maar eigenlijk is het een heel interessante vraag van Jantje. Want wie weet waar het woord melkgebit precies vandaan komt? The Daily Milk zocht het uit.
Melktanden kleiner en minder stevig
Bijna iedereen wordt geboren zonder tanden. Als baby’s tussen de vier en zeven maanden zijn, komen de eerste melktandjes door. Die zijn kleiner en minder stevig dan de definitieve tanden. Dat komt omdat de kaak kleiner is. Als de kaak verder is gegroeid, ga je wisselen, vanaf zes jaar ongeveer. De melktanden gaan eruit en daar komen dan volwassen tanden voor in de plaats. Deze zijn steviger, zodat je makkelijker op harder voedsel kunt kauwen.
Waar komt het woord melkgebit vandaan?
Dat heeft twee redenen. Ten eerste is een melktand witter van kleur dan een gewone tand. De oorzaak: de glazuurlaag is dunner dan bij het blijvende gebit. Daardoor is het witte tandbeen goed te zien. Een veelgenoemde tweede verklaring is dat melk de belangrijkste voeding is die baby’s binnenkrijgen. Rond dezelfde leeftijd als waarop een kind tanden krijgt, is het ook toe aan vaste voeding.
Melk is goed voor je tanden
Melk is trouwens heel goed voor je tanden. Zuivelproducten bevatten verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van het gebit. Zo zijn melk, karnemelk, yoghurt, kwark en kaas een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. Melk en melkproducten zijn daarnaast rijk aan mineralen zoals kalium en fosfor (of fosfaat). Fosfor geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden, volgens het Voedingscentrum. Als je tand is afgebroken is het advies dan ook om dat afgebroken stukje in een glas melk te bewaren en snel naar de tandarts te gaan.
Kaaskiezen: een klein ‘bakfoutje’
Naast melktanden bestaan er ook kaaskiezen. Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet (of niet goed) is ontwikkeld. Een soort ‘bakfoutje’ dus. Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvende gebit. Ze hebben (gedeeltelijk) een gelige kaaskleur, vandaar de naam. Deze kiezen zijn gevoeliger als ze in contact komen met warm of koud eten en drinken. Ook zijn kaaskiezen zwakker en komen er makkelijker gaatjes in.
Extra goed poetsen bij kaaskiezen
Kaaskiezen in het melkgebit komen bij 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen voor. In het vaste gebit is dat iets vaker: bij 10 tot 15 procent van de kinderen. Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, is het niet helemaal duidelijk waar kaaskiezen door ontstaan. Zeker is wel dat de verkleuring er al zit als de kies doorkomt. Je kunt het dus niet voorkomen. Maar door goed te poetsen, kun je er wél voor zorgen dat er geen gaatjes ontstaan in de kaaskies.