Meer vitamine K? Eet harde kaas

Om gezond te blijven heb je vitamine K nodig. Groene groente zijn een goede bron, maar de vitamine K in kaas wordt nog beter door je lichaam opgenomen. En dan vooral uit oude, harde kazen.

vitamine k oude kaas

Aanvullen met voeding

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Het wordt voor een deel door de bacteriën in de dikke darm gemaakt. Maar dit is meestal niet genoeg voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om de voorraad aan te vullen vanuit je voeding.

Vitamine K voor baby’s

Pasgeboren baby’s kunnen de eerste drie maanden van hun leven trouwens dit type vitamine niet zelf aanmaken. Daarom hebben zij in die periode een supplement nodig.  

Twee soorten: K1 en K2

In voeding komen twee verschillende soorten voor: K1 (phylloquinone) en K2 (menaquinone). De meeste mensen krijgen voor vitamine K1 binnen. Groene bladgroenten zijn een goede bron. Daarnaast zit het in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood.

Vitamine K in kaas

Vitamine K2 is veel beter opneembaar door je lichaam en zit vooral in kaas en andere gefermenteerde zuivelproducten zoals kwark en yoghurt. Wil je echt een boost? Kies dan voor oude, harde kazen. Uit onderzoek blijkt dat in die kazen veruit de meeste vitamine K2 zit.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *