Lidl pakt verspilling aan: Kwark voor een kwartje

Weleens een pak melk of bak kwark gekocht voor 25 cent? Bij Lidl kan het nu. De supermarktketen doet een proef met het verkopen van versproducten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum. Doel: verspilling terugdringen. Na brood worden zuivelproducten in Nederland het meest verspild.

verspilling lidl zuivel

Lidl strijdt tegen verspilling 

Lidl startte de proef tegen verspilling eind augustus 2019 in twintig winkels in het Gooi en rond Amersfoort. In de pilot ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’ verkoopt de supermarktketen producten die op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum zitten voor €0,25. Het gaat om groente- en fruitboxen, vis, vlees, brood en koelverse producten, zoals sandwiches, gesneden groente en zuivel. De producten zullen herkenbaar in de schappen liggen.

Win-win

“Met dit initiatief willen we ervoor zorgen dat voedselverspilling in de winkels verleden tijd wordt”, aldus een woordvoerder. “Dit is een concrete stap voor Lidl om voedselverspilling nog verder tegen te gaan. Op deze wijze pakken wij verspilling op de laatste houdbaarheidsdatum aan. Onze klant profiteert hiervan door verse producten voor slechts een kwartje te kunnen kopen. Dat is win-win.”

Magic box voor klein bedrag

Andere supermarktketens gingen de prijsvechter al voor met duurzame acties. Albert Heijn zet bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in: hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting. Naast ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’ houdt Lidl ook een pilot met de anti-verspillingsapp Too Good To Go, waarmee onder meer ook AH (To Go) en Jumbo in zee zijn gegaan. Supermarkten bieden via de app dagelijks ‘magic boxen’ aan gebruikers aan. Klanten kunnen tegen een klein bedrag een verrassingsbox met voedsel aanschaffen en zo eten van de afvalbak redden.

Voedselverspilling, hoe zit het ook alweer?

Er is sprake van voedselverspilling als voedsel gemaakt voor consumenten niet wordt opgegeten of opgedronken. Hierbij tellen schillen, botten, graten en andere resten niet mee. Volgens het Voedingscentrum bedraagt de voedselverspilling in ons land tussen de 105 en 152 kilo per persoon. Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees kunnen we veel winst behalen.

145 euro per jaar besparen?

Zo kunnen we verspilling voorkomen door alleen te kopen wat we nodig hebben, exact op maat te koken en eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren. Op die manier zouden consumenten hun milieu-impact tot wel 14% verlagen. Dit levert bovendien een leuke besparing van zo’n € 145,- per persoon per jaar ook. En het wordt misschien nóg beter als je af en toe kwark voor een kwartje koopt bij de Lidl.

10 liter melk in de gootsteen

Volgens de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling wordt in Nederland ongeveer een kwart van al het voedsel weggegooid. De producten die in ons land het meest worden weggegooid terwijl ze nog goed zijn: brood (23% van de totaal verspilde hoeveelheid), zuivel zoals vla, yoghurt, kwark, melk (17%), groente (14%), fruit (12%) en vlees (7%). Ook verdwijnt per persoon jaarlijks 57 liter drinken in de gootsteen of het toilet. Koffie en thee verspillen we het meest (31 liter), gevolgd door melk (10 liter). Zonde, want wist je dat de koe juist super belangrijk is in de strijd tegen verspilling?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *