Minder melk verspillen? Koudere koelkast!

Melk en zuivelproducten staan op nummer één in de lijst van meest verspilde voedselproducten. Zonde, toch? Met een paar simpele maatregelen kun je een groot verschil maken. Goed voor je portemonnee én het milieu.

melk verspillen

13 liter melk verspillen

Dertien literpakken. Zoveel melk en zuiveldranken verdwijnt er jaarlijks gemiddeld per persoon in de gootsteen. Dat is best veel voor een spaarzaam volk als de Nederlanders. Melk en zuivelproducten staan bovenaan de lijst van meest verspilde voedselproducten. En dat terwijl we toch best zuinig zijn op zuivel. We blijken ons echter weinig aan te trekken van de houdbaarheidsdatum op het pak. En daardoor gaan we melk verspillen.

Koelkast standje kouder

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de melk die we aanschaffen zo lang mogelijk houdbaar is? Het doorvoeren van een paar simpele maatregelen kan een groot verschil maken, zo blijkt. Ten eerste komt een koelere koelkast ten goede aan de houdbaarheid van zuivelproducten. Een koelkast die tussen de 0 °C en 5 °C koelt is ideaal. Dat is een stuk kouder dan de gebruikelijke temperatuur van 7 °C waar een kwart van de Nederlandse koelkasten op is afgesteld!

Temperatuurgevoelige labels 

En zo zijn er meer kleine slimmigheidjes. Ooit gehoord van temperatuurgevoelige labels die je op het melkpak kunt plakken? Deze bevatten inkt die boven of onder een bepaalde temperatuur van kleur verandert. Ideaal, want zo zie je in één oogopslag of je melk te warm dreigt te worden en je de koelkast dus wat koeler moet instellen. Als je wilt weten of je koelkast koud genoeg staat, kun je ook een koelkastthermometer op de onderste plank leggen.

Tenminste houdbaar tot

Twijfel je of de melk nog goed is? Zet dan je zintuigen in. Ziet de melk er nog goed uit, ruikt-ie niet zuur en is de smaak nog lekker? Dan kun je er nog gewoon van drinken. Je kunt ook overwegen om melk die nog goed is in te vriezen om deze langer te kunnen bewaren. Handig voor als teveel hebt gekocht of op vakantie gaat. Met al deze simpele tips kunnen we nog zuiniger met onze zuivelproducten omgaan. Vriendelijker voor het milieu én je portemonnee.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *