Zuinig op zuivel: 3 tips tegen voedselverspilling

In Nederland verspillen we thuis gemiddeld 50 kilo voedsel per persoon weg per jaar, waaronder ook veel melk, yoghurt en andere zuivelproducten. Dat kan beter. Wat kun je doen? Drie simpele tips op het zuivelpak helpen je verder.

Zuinig op zuivel

Weggooien is zonde. Zeker als het om voedsel gaat. Gelukkig kunnen we samen wat doen om die verspilling tegen te gaan. Ook veel zuivelproducten belanden nog te vaak in de prullenbak.

Voedselverspilling

Met drie simpele tips op het zuivelpak krijgt je hulp om minder zuivel te verspillen. Als je beter omgaat met de THT-datum, zuivel op de juiste temperatuur bewaart en het pak goed leeg maakt, kun je veel verspilling voorkomen.

Na de THT-datum kan de kwaliteit van een product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten

Zuinig op zuivelZuinig op zuivel

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) ontwikkelde daarom een ‘zuinig op zuivel’ icoon voor op het zuivelpak. Daarop staan drie tips om minder zuivel te verspillen. De iconen staan op diverse pakken verse zuivel van onder andere Arla Foods en Friesland Campina.

Tenminste houdbaar

Dé allerbelangrijkste tip gaat over de houdbaarheidsdatum. Die zorgt bij veel mensen voor verwarring. Op zuivel staat vaak een THT-datum: Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekent dat het product tot op die datum, mits koel bewaard, gegarandeerd een optimale kwaliteit heeft. In bijna alle gevallen is zuivel na die datum ook nog goed.

Kijk, ruik en proef

Hoe je dat kunt zien? Simpel: kijk of het product er goed uitziet, ruik aan het product en proef of het nog lekker is.

Goed bewaren

De kans dat zuivel lang goed blijft, neemt enorm toe als je het goed bewaard. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden Celsius. Zet je pak melk, vla, yoghurt of kwark dus meteen terug in de koelkast als je het hebt gebruikt.

Laatste restje

De derde tip ligt ook voor de hand: maak een pak vla of yoghurt helemaal leeg. Dat is echt een Hollands ding. Vroeger, toen de melkboer nog melkflessen aan de deur bezorgde, hadden mensen thuis een “flessenlikker”: een langwerpig soort bestek waarmee je flessen kon leegschrapen. Die worden nog steeds verkocht, maar zijn niet heel handig voor een pak vla of yoghurt. Die kun je het beste opvouwen en uitknijpen. Zo kun je ook het laatste beetje nog gebruiken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *