Koken met restjes zuivel, de beste tips

Zwaar getafeld en nog steeds een koelkast vol etenswaar, waaronder melk, yoghurt, crème fraîche of andere zuivel? Weggooien is zonde. Want je kunt prima koken met restjes zuivel!

koken met restjes zuivel

Melk nog goed?

Voordat je aan de slag gaat met restjes zuivel, moet je natuurlijk wel weten of het nog goed is. De datum op het pak zegt niet alles. Bij melk, yoghurt en kwark zonder toegevoegde suiker of smaakjes doe je er goed aan om deze drie stappen te volgen: kijk, ruik en proef. Staat het pak bol en is de melk klonterig bij het uitschenken, of staat de schimmel op de yoghurt, kwark of crème fraîche? Ruikt het muf en zuur en proeft het ook niet meer lekker? Gooi het dan weg. Maak je geen zorgen over dat proeven trouwens: er zitten maar zelden schadelijke bacteriën in melk en yoghurt, die een paar dagen over de datum is.

Er zitten zelden schadelijke bacteriën in melk en yoghurt die een paar dagen over de datum is

Restje melk

Melk is gelukkig heel veelzijdig. Heb je ook nog droog brood in de vriezer of in de broodtrommel? Maak dan wentelteefjes. Mix melk met een ei, kaneel en vanillesuiker. Haal er brood doorheen en bak beide zijden bruin in roomboter. Restjes melk kunnen ook in aardappelpuree.

Koken met restjes crème fraîche

Restjes crème fraîche zijn heerlijk om als laatst toe te voegen aan stoofschotels, soepen en om allerlei sauzen lekker romig te maken. Ook lekker: een gepofte aardappel met crème fraîche en kruiden of een lekkere avocadodip met crème fraîche.

Yoghurt en kwark

Alles wat met crème fraîche kan, kan in principe ook met yoghurt of kwark. Hou er wel rekening mee dat die laatste twee wel wat dunner zijn en ook niet heel geschikt in warme gerechten. Voeg je daarom pas helemaal op het laatst toe. Ook lekker om te maken zijn smoothies met kwark en yoghurt. Alle restjes fruit (en ook sommige groente) zijn geschikt.

Kaas

Alle harde kaas kun je gewoon in de koelkast bewaren en opmaken. ‘Slechte’ stukje kun je ruim wegsnijden. Geraspte kaas is veel minder lang houdbaar. Maar niet gevreesd, strooi het over groente, aardappels of pasta en zet het even in de oven voor een gratinlaagje.

Meer tips

Wil je meer tip over koken met restjes zuivel en andere producten? Check de speciale pagina’s van het Voedingscentrum, Milieucentraal en Kliekipedia!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *