Melk die nét over de datum is. Een stukje kaas dat te klein lijkt voor een boterham. Of dat restje yoghurt onderin de pot waarvan je niet weet wat je ermee moet. Herkenbaar? Zuivelrestjes verdwijnen nog vaak in de afvalbak, terwijl ze prima te gebruiken zijn in verrassend veel gerechten.
Koken met restjes zuivel, de beste tips

Waarom zuivelrestjes redden de moeite waard is
Voedselverspilling is een serieus probleem. Volgens het Voedingscentrum gooien we in Nederland jaarlijks gemiddeld 33,4 kilo voedsel per persoon weg. Een flink deel daarvan is zuivel. Vaak is dat niet nodig. Melk kun je bijvoorbeeld nog prima gebruiken als de THT-datum is verstreken, zolang hij maar fris ruikt en smaakt. Let op: een THT-datum is niet hetzelfde als een TGT-datum!
Er zitten zelden schadelijke bacteriën in melk en yoghurt die een paar dagen over de datum is
Bovendien bevatten zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas waardevolle voedingsstoffen zoals calcium, eiwit en vitamine B12. Goed voor je lichaam én je portemonnee dus om ze tot de laatste druppel op te maken.
Restje melk
Melk is gelukkig heel veelzijdig. Heb je ook nog droog brood in de vriezer of in de broodtrommel? Maak dan wentelteefjes. Mix melk met een ei, kaneel en vanillesuiker. Haal er brood doorheen en bak beide zijden bruin in roomboter. Restjes melk kunnen ook in aardappelpuree.
Koken met restjes crème fraîche
Restjes crème fraîche zijn heerlijk om als laatst toe te voegen aan stoofschotels, soepen en om allerlei sauzen lekker romig te maken. Ook lekker: een gepofte aardappel met crème fraîche en kruiden of een lekkere avocadodip met crème fraîche.
Koken restjes Yoghurt en kwark
Alles wat met crème fraîche kan, kan in principe ook met yoghurt of kwark. Hou er wel rekening mee dat die laatste twee wel wat dunner zijn en ook niet heel geschikt in warme gerechten. Voeg je daarom pas helemaal op het laatst toe. Ook lekker om te maken zijn smoothies met kwark en yoghurt. Alle restjes fruit (en ook sommige groente) zijn geschikt.
Zes smakelijke manieren om zuivelrestjes op te maken
1. Maak pannenkoeken of flensjes
Een klassieker voor restjes melk: pannenkoekenbeslag. Of het nu gewone koemelk of karnemelk is, alles werkt. Voeg een eitje en wat bloem toe, even kloppen, en bakken maar. Ook een lepel yoghurt of zure room kan het beslag lekker luchtig maken.
Tip: Gebruik oude kaas of een restje zachte kaas (zoals geitenkaas) als hartige vulling.
2. Yoghurt als basis voor dressing of marinade
Een klein beetje (Griekse) yoghurt over? Meng met citroensap, knoflook, peper en een snufje zout en je hebt een heerlijke dressing voor over een salade of als saus bij gegrilde groenten. Ook als marinade voor kip of tofu werkt yoghurt verrassend goed.
3. … of voor homemade tzatziki
Een klein restje (Griekse) yoghurt is ideaal voor een snelle tzatziki. Rasp een stukje komkommer, knijp het vocht eruit, meng met yoghurt, een teentje knoflook, peper, zout en wat olijfolie. Voeg eventueel wat gehakte munt of dille toe. Lekker bij: pita’s, groentesticks, falafel of als frisse saus bij gebakken aardappeltjes.
Extra tip: Geen komkommer? Gebruik geraspte wortel of bietjes, werkt ook verrassend goed.
4. Kaasrestjes? Maak saus of tosti’s
Kaas is misschien wel het meest veelzijdige restproduct. Van harde kaas tot zachte schimmelkaas, je kunt er altijd wel íets lekkers mee maken. Smelt wat restjes kaas in een roux van boter, bloem en melk voor een eenvoudige kaassaus. Perfect voor over broccoli, pasta of in een tosti!
Weetje: De harde korst van Parmezaanse kaas kun je even meekoken in je soep, saus, risotto of stoofgerecht voor een extra umami-kick (verwijderen voor het serveren).
5. Melk of yoghurt in het brooddeeg
Brood bakken met melk of yoghurt geeft een zacht, luchtig resultaat. Vooral yoghurt werkt goed in bijvoorbeeld naanbrood, bao’s of kwarkbroodjes. Ook een mooie manier om iets zuurder geworden melk nog te gebruiken.
6. Snelle cheesecake in een glas
Heb je nog een lepel mascarpone, roomkaas of slagroom over? Klop los met een beetje suiker en eventueel wat citroenrasp of vanille. Verkruimel een koekje (bijv. bastogne of speculaas) in een glaasje, schep de room erop, en maak af met wat fruit of jam.
Zonde toch, om die laatste slok melk of dat restje kaas weg te gooien? Je kunt er nog zóveel lekkers mee maken!
