Minder voedselverspilling door nieuwe datumaanduiding

Hoe weet je nu dat je dat pak vla, melk of kwark nog kunt eten? Als je alleen naar de houdbaarheidsdatum kijkt, loop je kans op voedselverspilling. Want meestal is het product één of twee dagen na die datum nog gewoon te consumeren. Noorse zuivelaars pakken dat probleem aan met een nieuwe datumaanduiding.

Minder voedselverspilling

‘Niet slecht na’

Direct achter ’ten minste houdbaar tot’, voegen de Noorse zuivelaars op de melkpakken ‘maar-niet-slecht-na’ toe. Zo hopen ze consumenten over te halen om de melk eerst te controleren, voordat ze het weggooien. Je kunt zelf eenvoudig checken of je met bedorven melk te maken hebt.

Datum leidt tot verwarring

De houdbaarheidsdatum brengt consumenten wereldwijd in verwarring en leidt overal tot voedselverspilling. In plaats van producten te checken, worden verpakte voedingsmiddelen die ‘over de datum zijn’ meteen weggegooid. Vaak is dat helemaal niet nodig.

Wereldwijd probleem

In verschillende landen wordt dat nu al aangepakt. In Amerika wordt voorgesteld om verspilling te voorkomen met de vermelding ‘best if used by’. In Duitsland wil de overheid overstappen op een ‘consumptievervaldatum’, in plaats van het bekende ‘tenminste houdbaar tot’, waarbij nog een flinke veiligheidsmarge is ingebouwd.

Nederland THT vs TGT

In Nederland wordt gewerkt met twee verschillende soorten houdbaarheidsdata: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *