Koe cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling

Wist je dat koeien enorm belangrijk zijn in de strijd tegen voedselverspilling? Nederlands vee eet elk jaar 220 miljoen kilo voedsel voor ons op dat overblijft uit de levensmiddelenindustrie. Eten dat anders zou worden weggegooid.

voedselverspilling

40 kilo eten in afvalbak

In Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 13 procent van ons eten ongebruikt in de afvalbak. Dat is zo’n 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle Nederlandse huishoudens samen zijn verantwoordelijk voor voedselverspilling van 700 miljoen kilo goed eten. Dit zijn duizenden vuilniswagens vol.

Koek met een plekje

Maar het kan ook anders. Koek met een plekje, te donker gebakken brood of resten van tarwe, patat, bier, bieten en soja kunnen namelijk prima een tweede leven krijgen. Dit ‘weggooi-voedsel’ is namelijk een goed ingrediënt voor diervoederfabrikanten om voer van te maken voor onze koeien, kippen en varkens.

Voedselverspilling tegengaan

De dieren maken er weer zuivel, vlees en eieren van. Zo helpt onze veehouderij voedselverspilling tegengaan. En met de mest worden gewassen weer bemest. Ook Europees wordt de strijd tegen voedselverspilling inmiddels succesvol gevoerd met hulp van koeien, kippen en varkens. Het vee in Europa eet 3,5 miljard kilo restvoedsel op uit de Europese levensmiddelenindustrie. Kringlooplandbouw heet dat.

Co-producten

Het werkt zo. Tijdens het productieproces van menselijk voedsel ontstaan producten naast het hoofdproduct. Deze co-producten worden meestal bewust geproduceerd. De diervoederindustrie is een belangrijke gebruiker van deze co-producten uit de levensmiddelen-, dranken- en bio-ethanolindustrie. Jaarlijks gaat het om circa 9,5 miljoen ton.

Bierbostel voor vee

Voorbeelden hiervan zijn gries en bierbostel. Het eerste co-product ontstaat bij het maken van broodmeel en pasta, het tweede is een overblijfsel van het bierbrouwproces. Daarnaast is sojaschroot een co-product. Dit blijft achter na persing van sojabonen tot olie. De olie wordt gebruikt voor menselijke consumptie, technische toepassingen en ook als biodiesel.

Controle op kwaliteit

Naast co-producten worden ook brood, koekjes en snoep verwerkt tot diervoeder. Deze producten zijn bijna over de datum of wijken af in vorm en smaak, waardoor ze niet meer verkoopbaar zijn als levensmiddelen. De veiligheid en kwaliteit van de in de diervoederketen gebruikte co-producten wordt streng gecontroleerd.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *