Bekijk de koeiendans dit voorjaar zelf!

De lente begint pas echt als de koeiendans is geweest. Zo heet het als koeien na een lange winter in de stal voor het eerst naar buiten mogen. En daar worden ze hartstikke blij van. Ze rennen, springen en dansen naar buiten. Lees onderaan dit artikel waar je in jouw provincie een koeiendans live kunt meemaken.

Blij naar buiten

Na een lange winter voor het eerst naar buiten. Geen wonder dat die koeien daar zo blij van worden en de koeiendans dansen. Maar waarom staan die koeien eigenlijk een winter lang op stal en niet in de wei? Ten eerste omdat het soms echt geen lekker weer is om buiten te lopen. Maar vooral omdat het gras in de wei in de koudste maanden van het jaar niet is berekend op de hoeven van koeien.

Schade aan grasmat

Koeien eten namelijk niet alleen gras, ze lopen er ook overheen. Dat veroorzaakt telkens een beetje schade aan de grasmat. In de lente en zomer is dat geen enkel probleem. Omdat het gras in volle groei is, kan het zichzelf binnen no-time herstellen.

Vers gras in de lente

In de koude wintermaanden is dat een ander verhaal. Dan vertrappen de koeien de wortels en slopen ze als het ware het hele weiland. Boeren houden de koeien dus binnen in de wintermaanden om te zorgen dat ze lekker vers gras kunnen eten in de lente.

Te vroeg is niet goed

Een ander nadeel van een te natte en modderige weide is dat de kans op leverbot veel hoger is. Dat is een parasiet die de koe als gastheer gebruikt. Het legt eitjes in de lever van de koe. Het levert een heel scala aan klachten op, zoals verminderde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en slechte groei.

Ideale temperatuur

Koeien houden er trouwens ook niet van om met te warm weer buiten in de wei te staan. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur het beste op peil houden bij temperaturen tussen de -5 en 18 graden celsius. Als het warmer is, neemt de kans op hittestress bij koeien toe. Vandaar dat koeien op hete dagen liever in de schaduw vertoeven.

Koeiendans!

Maar als alles er klaar voor is en dat moment is aangebroken, dan is het reden voor een feestje. De koeiendans, dus. Op veel boerderijen is het inmiddels zelfs een evenement waar je als toeschouwer naar toe kunt om te gaan kijken. Omdat de omstandigheden goed moeten zijn, wordt de datum van de koeiendans vaak kort van tevoren bekend gemaakt. Daarom vind je hieronder een lijst met boerderijen  die de afgelopen jaren een evenement organiseerden. Natuurlijk kun je ook zelf bij een boer in de buurt informeren of jij eens kunt komen kijken.

Groningen

Bio-boerderij Landleven – Onstwedde

Op bio-boerderij Landleven verblijven de koeien het hele jaar buiten. In hun kenmerkende ronde open koepelstal kunnen de dames het hele jaar van de frisse buitenlucht genieten. Toch vinden ze het grazen in de wei het allerfijnst. Daarom zijn ook de koeien in Onstwedde dolblij als ze weer vers gras onder hun voeten hebben. Bekijk de Facebookpagina van de boerderij om op te kijken wanneer de dans plaatsvindt.

Friesland

Biologische melkveehouderij Obio, Drachten

In Friesland kun je bij biologische melkveehouderij Obio in Drachten genieten van de koeiendans. Zoals elk jaar kun je onder het genot van een bakje koffie de blije koeien zijn springen. De precieze datum is nog niet bekend, dus hou hun site in de gaten voor het laatste nieuws.

Drenthe

De Venehoeve – Tweede Exloërmond

De koeien van de familie Veneman hebben een lekker leventje. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken worden, hebben de ruimte om lekker te liggen en worden gemasseerd door hun eigen koeborstel. Daarnaast mogen ze van april tot en met november naar buiten. Net zoals voorgaande jaren kun jij bij de eerste momenten in de buitenlucht zijn: 21 maart vanaf 11 uur vindt de open dag inclusief koeiendans plaats.

Overijssel

Harold van Vilsteren – Zwolle

De koeiendans is bij biologisch melkveehouder Harold van Vilsteren elk jaar vaste prik. Voorgaande jaren werd er onder andere een biologische markt georganiseerd, met verschillende boeren uit de omgeving. Vanuit Zwolle is de boerderij goed bereikbaar, en vanwege de verwachte drukte wordt geadviseerd om op de fiets te komen.

Flevoland

Kaasboerderij de Polderzoom – Dronten

De familie van Wees maakt al meer dan een eeuw kaas, gemaakt van verse weidemelk. Logisch dus, dat de koeien van kaasboerderij de Polderzoom straks weer lekker de wei ingaan. Ieder jaar is het weer een prachtig gezicht, dus zorg dat je erbij bent.

Gelderland

Ekoboerderij Arink – Lievelde

De 60 Fries-Hollandse koeien van boer Johan Arink zijn bofkonten. Ze krijgen zelfgeteeld voedsel, en worden biologisch gehouden. Ook deze blije koeien gaan in het voorjaar weer de wei in, dus hou de site in de gaten voor meer informatie.

Utrecht

Landwinkel de Kopermolen- Stoutenburg

Ook in Stoutenburg, vlakbij Amersfoort, is de koeiendans een jaarlijkse traditie. Voorgaande jaren was er een springkussen en kon je een kaas winnen als je het gewicht goed raadde. Daarnaast kun je bij de Kopermolen verse eigen streekproducten kopen.

Noord-Holland

Boerderij Ter Coulster – Heiloo

In Heiloo, onder de rook van Alkmaar, is het op 4 april weer feest voor de koeien. Om klokslag 12:00 rennen de dames weer lekker de wei in, dus kom zeker kijken! Het advies is wel om de auto thuis te laten, omdat er geen parkeergelegenheid is. Gelukkig is de boerderij op loopafstand van station Heiloo, en voor mensen uit de buurt is de boerderij ook per fiets te bereiken.

Zuid-Holland

Kaasboerderij van Harten – Woubrugge

Zoals elk jaar kun je bij Kaasboerderij van Harten komen kijken naar de koeiendans. Dit jaar vindt het evenement plaats op 4 april om 12:00 Bij dit familiebedrijf kun je daarnaast zelfgemaakte kaas kopen in de boerderijwinkel. Zeker een kijkje waard!

Zeeland

Kaasboerderij Schellach – Middelburg

Ten noorden van de stad Middelburg vind je kaasboerderij Schellach. Ook hier, op een kwartiertje fietsen van het centrum, dansen de koeien in het voorjaar vrolijk de wei in.

Noord-Brabant

IJs- en zuivelboerderij Maarheeze

Bij ijs- en zuivelboerderij Maarheeze is de koeiendans elk jaar een waar feest. Voor kinderen is er een springkussen, schmink en stro om in te duiken, ouders kunnen een kijkje bij het bedrijf nemen en kijken bij stands van omliggende bedrijven. Op de site van de boerderij zijn mooie filmpjes te zien van de koeiendansen van afgelopen jaren, een echte aanrader.

Limburg

De Bourgonderie – Geulle

Tijdens het jaarlijkse evenement ‘De WEI OP!’ kun je in het Limburgse Geule niet alleen genieten van dansende koeien. Er is Livemuziek, diverse spellen en je kunt verschillende lokale producten kopen. 5 april om 14:00 is het zover, dus zet ‘m in je agenda.


Comments

  1. Ik heb er van gehoord,maar nooit persoonlijk gezien van dichtbij. En ik wil graag een keertje meemaken,voor he eerste keer.ik woon in bones ridderkerk.waar kan.ik de.dichts bijzijnde koeien dans mee maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *