Koeiendans! Het voorjaar is begonnen

De lente begint pas echt als de koeiendans is geweest. Zo heet het als koeien na een lange winter in de stal voor het eerst naar buiten mogen. En daar worden ze hartstikke blij van. Ze rennen, springen en dansen naar buiten. Kijk maar!

Blij naar buiten

Na een lange winter voor het eerst naar buiten. Geen wonder dat die koeien daar zo blij van worden en de koeiendans dansen. Maar waarom staan die koeien eigenlijk een winter lang op stal en niet in de wei? Ten eerste omdat het soms echt geen lekker weer is om buiten te lopen. Maar vooral omdat het gras in de wei in de koudste maanden van het jaar niet is berekend op de hoeven van koeien.

Schade aan grasmat

Koeien eten namelijk niet alleen gras, ze lopen er ook overheen. Dat veroorzaakt telkens een beetje schade aan de grasmat. In de lente en zomer is dat geen enkel probleem. Omdat het gras in volle groei is, kan het zichzelf binnen no-time herstellen.

Vers gras in de lente

In de koude wintermaanden is dat een ander verhaal. Dan vertrappen de koeien de wortels en slopen ze als het ware het hele weiland. Boeren houden de koeien dus binnen in de wintermaanden om te zorgen dat ze lekker vers gras kunnen eten in de lente.

Te vroeg is niet goed

Een ander nadeel van een te natte en modderige weide is dat de kans op leverbot veel hoger is. Dat is een parasiet die de koe als gastheer gebruikt. Het legt eitjes in de lever van de koe. Het levert een heel scala aan klachten op, zoals verminderde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en slechte groei.

Ideale temperatuur

Koeien houden er trouwens ook niet van om met te warm weer buiten in de wei te staan. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur het beste op peil houden bij temperaturen tussen de -5 en 18 graden celsius. Als het warmer is, neemt de kans op hittestress bij koeien toe. Vandaar dat koeien op hete dagen liever in de schaduw vertoeven.

Koeiendans!

Maar als alles er klaar voor is en dat moment is aangebroken, dan is het reden voor een feestje. De koeiendans, dus. Op veel boerderijen is het inmiddels zelfs een evenement waar je als toeschouwer naar toe kunt om te gaan kijken. Informeer bij boeren bij jouw in de buurt om te kijken of jij ook eens kunt komen kijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *