Bekijk de koeiendans dit voorjaar zelf!

De lente begint pas echt als de koeiendans is geweest. Zo heet het als koeien na een lange winter in de stal voor het eerst naar buiten mogen. En daar worden ze hartstikke blij van. Ze rennen, springen en dansen naar buiten. Lees onderaan dit artikel waar je in jouw provincie een koeiendans live kunt meemaken.

Blij naar buiten

Na een lange winter voor het eerst naar buiten. Geen wonder dat die koeien daar zo blij van worden en de koeiendans dansen. Maar waarom staan die koeien eigenlijk een winter lang op stal en niet in de wei? Ten eerste omdat het soms echt geen lekker weer is om buiten te lopen. Maar vooral omdat het gras in de wei in de koudste maanden van het jaar niet is berekend op de hoeven van koeien.

Schade aan grasmat

Koeien eten namelijk niet alleen gras, ze lopen er ook overheen. Dat veroorzaakt telkens een beetje schade aan de grasmat. In de lente en zomer is dat geen enkel probleem. Omdat het gras in volle groei is, kan het zichzelf binnen no-time herstellen.

Vers gras in de lente

In de koude wintermaanden is dat een ander verhaal. Dan vertrappen de koeien de wortels en slopen ze als het ware het hele weiland. Boeren houden de koeien dus binnen in de wintermaanden om te zorgen dat ze lekker vers gras kunnen eten in de lente.

Te vroeg (of te laat) is niet goed

Een ander nadeel van een te natte weide is dat de kans op leverbot – een platworm – veel hoger is. Deze parasiet verspreidt zich via plassen en poeltjes. Wanneer koeien hieruit drinken, komt de parasiet als cyste binnen en gebruikt het de koe vervolgens als gastheer. Het legt eitjes in de lever van de koe. Leverbot levert een scala aan klachten op bij de koe, zoals verminderde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en slechte groei.

Ideale temperatuur

Koeien houden er trouwens ook niet van om met te warm weer buiten in de wei te staan. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur het beste op peil houden bij temperaturen tussen de -5 en 18 graden celsius. Als het warmer is, neemt de kans op hittestress bij koeien toe. Vandaar dat koeien op hete dagen liever in de schaduw vertoeven.

Koeiendans!

Maar als alles er klaar voor is en dat moment is aangebroken, dan is het reden voor een feestje. De koeiendans, dus. Op veel boerderijen is het inmiddels zelfs een evenement waar je als toeschouwer naar toe kunt om te gaan kijken. Lekker op de fiets bijvoorbeeld. Omdat de omstandigheden goed moeten zijn, wordt de datum van de koeiendans vaak kort van tevoren bekend gemaakt. Daarom vind je hieronder een lijst met boerderijen die de afgelopen jaren een evenement organiseerden. Natuurlijk kun je ook zelf bij een boer in de buurt informeren of jij eens kunt komen kijken.

Friesland

Biologische melkveehouderij Obio, Drachten
In Friesland kun je bij biologische melkveehouderij Obio in Drachten genieten van de koeiendans. Zoals elk jaar kun je onder het genot van een bakje koffie de blije koeien zijn springen. Zondag 27 maart vanaf 11 uur kun je aan de koffie, om 12 uur gaat de deur naar de wei open.

Drenthe

De Venehoeve – Tweede Exloërmond
De koeien van de familie Veneman hebben een lekker leventje. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken worden, hebben de ruimte om lekker te liggen en worden gemasseerd door hun eigen koeborstel. Daarnaast mogen ze van april tot en met november naar buiten. Net zoals voorgaande jaren kun jij bij de eerste momenten in de buitenlucht zijn: 3 april vindt de open dag inclusief koeiendans plaats.

Noord-Holland

Boerderij Ter Coulster – Heiloo
In Heiloo, onder de rook van Alkmaar, is het op 18 april weer feest voor de koeien. Dan rennen de dames weer lekker de wei in, dus kom zeker kijken! Het advies is wel om de auto thuis te laten, omdat er geen parkeergelegenheid is. Gelukkig is de boerderij op loopafstand van station Heiloo, en voor mensen uit de buurt is de boerderij ook per fiets te bereiken.

Zuid-Holland

Kaasboerderij van Harten – Woubrugge
Hopelijk kun je ook dit jaar bij Kaasboerderij van Harten komen kijken naar de koeiendans. Bij dit familiebedrijf kun je daarnaast zelfgemaakte kaas kopen in de boerderijwinkel. Houd hun Facebook en Instagram in de gaten voor de laatste mededelingen over de koeiendans 2022.

Zeeland

Kaasboerderij Schellach – Middelburg
Ten noorden van de stad Middelburg vind je kaasboerderij Schellach. Ook hier, op een kwartiertje fietsen van het centrum, dansen de koeien in het voorjaar vrolijk de wei in. Afhankelijk van het voorjaarsseizoen en de groei van het gras bepalen ze wanneer dat zal zijn.

Noord-Brabant

IJsboerderij Maarheeze
Bij ijsboerderij Maarheeze is de koeiendans elk jaar een waar feest. Op 8 mei is er voor kinderen weer een springkussen en stro om op te buitelen en ouders kunnen een kijkje bij het bedrijf nemen. Verder is er een stormbaan van 34 meter en een rodeostier en kun je knuffelen met de dieren. Ook staat er een frietkraam voor de inwendige mens. Op de site van de boerderij zijn mooie filmpjes te zien van de koeiendansen van afgelopen jaren, een echte aanrader.

Limburg

De Bourgonderie – Geulle
Tijdens het jaarlijkse evenement ‘De WEI OP!’ kun je in het Limburgse Geule niet alleen genieten van dansende koeien. Er is Livemuziek, diverse spellen en je kunt verschillende lokale producten kopen. 2 en 3 april is het zover, dus zet ‘m in je agenda.


Comments

  1. Ik heb er van gehoord,maar nooit persoonlijk gezien van dichtbij. En ik wil graag een keertje meemaken,voor he eerste keer.ik woon in bones ridderkerk.waar kan.ik de.dichts bijzijnde koeien dans mee maken?

  2. Pingback: 30 Slow Living activiteiten voor in het najaar | Inspiratieblog ~ Charlingual

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *