De lente begint pas echt als de koeiendans is geweest. Zo heet het als koeien na een lange winter in de stal voor het eerst naar buiten mogen. En daar worden ze hartstikke blij van. Ze rennen, springen en dansen naar buiten. Lees onderaan dit artikel waar je in jouw provincie een koeiendans live kunt meemaken.
Bekijk de koeiendans dit voorjaar zelf!
Blij naar buiten
Na een lange winter voor het eerst naar buiten. Geen wonder dat die koeien daar zo blij van worden en de koeiendans dansen. Maar waarom staan die koeien eigenlijk een winter lang op stal en niet in de wei? Ten eerste omdat het soms echt geen lekker weer is om buiten te lopen. Maar vooral omdat het gras in de wei in de koudste maanden van het jaar niet is berekend op de hoeven van koeien.
Schade aan grasmat
Koeien eten namelijk niet alleen gras, ze lopen er ook overheen. Dat veroorzaakt telkens een beetje schade aan de grasmat. In de lente en zomer is dat geen enkel probleem. Omdat het gras in volle groei is, kan het zichzelf binnen no-time herstellen.
Vers gras in de lente
In de koude wintermaanden is dat een ander verhaal. Dan vertrappen de koeien de wortels en slopen ze als het ware het hele weiland. Boeren houden de koeien dus binnen in de wintermaanden om te zorgen dat ze lekker vers gras kunnen eten in de lente.
Te vroeg (of te laat) is niet goed
Een ander nadeel van een te natte weide is dat de kans op leverbot – een platworm – veel hoger is. Deze parasiet verspreidt zich via plassen en poeltjes. Wanneer koeien hieruit drinken, komt de parasiet als cyste binnen en gebruikt het de koe vervolgens als gastheer. Het legt eitjes in de lever van de koe. Leverbot levert een scala aan klachten op bij de koe, zoals verminderde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en slechte groei.
Ideale temperatuur
Koeien houden er trouwens ook niet van om met te warm weer buiten in de wei te staan. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur het beste op peil houden bij temperaturen tussen de -5 en 18 graden celsius. Als het warmer is, neemt de kans op hittestress bij koeien toe. Vandaar dat koeien op hete dagen liever in de schaduw vertoeven.
Koeiendans!
Maar als alles er klaar voor is en dat moment is aangebroken, dan is het reden voor een feestje. De koeiendans, dus. Op veel boerderijen is het inmiddels zelfs een evenement waar je als toeschouwer naar toe kunt om te gaan kijken. Lekker op de fiets bijvoorbeeld. Omdat de omstandigheden goed moeten zijn, wordt de datum van de koeiendans vaak kort van tevoren bekend gemaakt. Daarom vind je hieronder een lijst met boerderijen die de afgelopen jaren een evenement organiseerden. Natuurlijk kun je ook zelf bij een boer in de buurt informeren of jij eens kunt komen kijken.
Friesland
Biologische melkveehouderij Obio, Drachten
In Friesland kun je onder andere bij biologische melkveehouderij Obio in Drachten genieten van de koeiendans. Zoals elk jaar kun je onder het genot van een bakje koffie de blije koeien zijn springen. Meer informatie staat op hun site.
Drenthe
De Venehoeve – Tweede Exloërmond
De koeien van de familie Veneman hebben een lekker leventje. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken worden, hebben de ruimte om lekker te liggen en worden gemasseerd door hun eigen koeborstel. Daarnaast mogen ze van april tot en met november naar buiten. Meer informatie staat op de site.
Noord-Holland
Boerderij Ter Coulster – Heiloo
In Heiloo, onder de rook van Alkmaar, is het elkvoorjaar weer feest voor de koeien. Dan rennen de dames weer lekker de wei in, dus kom zeker kijken! Het advies is wel om de auto thuis te laten, omdat er geen parkeergelegenheid is. Gelukkig is de boerderij op loopafstand van station Heiloo, en voor mensen uit de buurt is de boerderij ook per fiets te bereiken. Meer info via de facebookpagina van de boerderij.
Zuid-Holland
Kaasboerderij van Harten – Woubrugge
Hopelijk kun je ook dit jaar bij Kaasboerderij van Harten komen kijken naar de koeiendans. Bij dit familiebedrijf kun je daarnaast zelfgemaakte kaas kopen in de boerderijwinkel. Houd hun Facebook en Instagram in de gaten voor de laatste mededelingen over de koeiendans 2024.
Utrecht
Hoeve Ravenstein, Landgoed Groeneveld – Baarn
Zaterdag 20 april 2024 zal de koeiendans plaatsvinden. De eerste groep zal om 11.00 uur naar buiten gaan en de tweede groep om 14.00 uur. Voordat ze naar buiten kunnen gaan moet er genoeg gras zijn en moeten de weilanden droog zijn. Om deze reden kan de datum van de koeiendans tot op het laatste moment nog veranderen!
Zeeland
Kaasboerderij Schellach – Middelburg
Ten noorden van de stad Middelburg vind je kaasboerderij Schellach. Ook hier, op een kwartiertje fietsen van het centrum, dansen de koeien in het voorjaar vrolijk de wei in. Afhankelijk van het voorjaarsseizoen en de groei van het gras bepalen ze wanneer dat zal zijn.
Noord-Brabant
Weidegangsfeest De Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel
Begin mei vieren ze bij Herberg de Brabantse Kluis in Aarle het Weidegangsfeest. De koeien komen van stal en gaan de wei in. Het is een feest om dit te zien. Een leuk uitje om met de kinderen deze koeiendans te gaan bekijken. Er is van alles te doen en te beleven voor kinderen op de boerderij tijdens het weidegangsfeest.
Limburg
De Bourgonderie – Geulle
Tijdens het jaarlijkse evenement ‘De WEI OP!’ kun je in het Limburgse Geule niet alleen genieten van dansende koeien. Er is Livemuziek, diverse spellen en je kunt verschillende lokale producten kopen.
Comments
Ik heb er van gehoord,maar nooit persoonlijk gezien van dichtbij. En ik wil graag een keertje meemaken,voor he eerste keer.ik woon in bones ridderkerk.waar kan.ik de.dichts bijzijnde koeien dans mee maken?
Pingback: 30 Slow Living activiteiten voor in het najaar | Inspiratieblog ~ Charlingual