Boerderijfietstochten in Nederland: de leukste 5 op een rij

Boerderijfietstochten zijn populair. Niet zo gek, want het is een ideale manier om een dagje lekker te bewegen in de buitenlucht én kennis te maken met de rijke geschiedenis van het platteland. The Daily Milk tipt de leukste boerderijfietstochten in Nederland.

boerderijfietstochten

Fiets door Van Gogh’s boerenlandschap

Het boerenland, en in het bijzonder de boerderijen in de omgeving van Nuenen, inspireerden en fascineerden Vincent van Gogh. De fietsroute Brabants Bodem voert langs plekken die herinneren aan de beroemde kunstschilder, zoals watermolens, kerkjes, het Roosdonck fietspad en het bronzen beeld van De aardappeleters. Ook leidt de route, van in totaal 40 kilometer, je langs vijf inspirerende boerenbedrijven die laten zien hoe mooi én duurzaam de Brabantse agrarische sector kan zijn. Een mooi voorbeeld is de biologische melkveehouderij De Hofstad, een bijna 250 jaar oude boerderij gelegen in de Dommelvallei. Dit is een echt familiebedrijf waar al jarenlang met veel plezier en goede zorg koeien worden gemolken.

Boerenijs van eigen koeien én een medaille

Op de Veluwe is de jaarlijkse Boerderijenfietstocht Heerde uitgegroeid tot een traditie. Door het toenemend aantal e-bike deelnemers is deze tocht in 2023 uitgebreid van 35 naar rond de 50 kilometer. Bij de start krijg je een kopje koffie en een appel voor onderweg. Fietsers genieten van de landelijke omgeving van het Gelderse dorp Heerde. De route voert langs weteringen en de rivier de IJssel, langs lokale evenementen en natuurlijk langs boerderijen. Zo is een tussenstop bij ijsboerderij De Schellenberg geen straf. Hier maken ze ambachtelijk boerenijs, van weidemelk afkomstig van de eigen koeien. Heb je de route helemaal uitgefietst? Dan ligt er bij terugkomst een welverdiende herinneringsmedaille voor je klaar.

Fietsen met lunchpauze bij een zuivelmakerij

Ook in Drenthe houden ze van fietsen: hier vindt jaarlijks de Boerderijenfietstocht ‘maar dan anders’ plaats. Deze ruim 40 kilometer lange fietstocht voert door het fraaie gebied rondom Zuidwolde, dat zich kenmerkt door een gevarieerd landschap. Voor kinderen is er een aangepaste route van 25 kilometer. Tijdens de fietstocht kun je een kijkje nemen bij prachtige boerderijen die speciaal voor deze dag hun deuren openzetten. Denk aan de biologische zorgboerderij De Naoberhoeve in Echten, waar ze heerlijke zuivelproducten maken, uiteraard van melk van hun eigen koeien. Dus strijk neer op het terras en geef je vermoeide fietsbenen wat rust onder het genot van een broodje en een verse beker (karne)melk.

Weidevogelparadijs in oer-Hollands landschap

Wil je Noord-Holland op zijn mooist beleven? Vogelbescherming Nederland heeft samen met Fietsnetwerk een fraaie fietsroute uitgestippeld langs West-Graftdijk, Uitgeest en Wormer. Je fietst door een oer-Hollands landschap vol weilanden en water. Waar je ook kijkt, overal zie je koeien en vogels zoals grutto’s. De route van ruim 50 kilometer biedt ook fijne ‘afstapmomenten’. Zo is het zeker de moeite waard om eens rond te kijken op het erf van Zuiver Zuivel-boer Jeroen Konijn, die in zijn beheer rekening houdt met weidevogels. Ook kom je in Uitgeest langs een winkel waar vogelvriendelijke zuivel verkrijgbaar is. Als je deze zuivel koopt, help je mee aan de bescherming van onze boerenlandvogels.

‘Koekeloer’n bie de boer’ in Haaksbergen

Voor wie het Twentse boerenleven wil ontdekken, is de fietstocht Koekeloer’n bie de boer  een aanrader. Deze afwisselende tocht van 48 kilometer voert langs boerenbedrijven in Haaksbergen en omgeving. Je fietst onder meer langs het melkveebedrijf van de familie Damveld, idyllisch gelegen aan een kruising van zandpaden. Hier grazen 115 koeien, die door twee melkrobots worden gemolken. Daarnaast worden er nog negentig stuks jongvee gehouden. De familie Damveld laat graag zien wat er allemaal bij komt kijken om koeien te houden en welke producten van melk gemaakt kunnen worden. Verder voert de route ook nog langs de Melktapperij, waar je op het erf zelf verse melk kunt tappen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *