Is hüttenkwark gezond of niet?

Kwark kennen we allemaal. Hüttenkäse of cottage cheese ook. Maar hüttenkwark?! Het klinkt spannend, maar wat is het precies? En is hüttenkwark gezond en een waardevolle toevoeging aan het zuivelschap?

hüttenkwark gezond?

Wat is hüttenkwark?

Zoals de naam al zegt is hüttenkwark een mix van magere kwark met hüttenkase. En laat die twee producten nu net allebei favoriet zijn bij fanatieke sporters en mensen die willen afvallen. Hüttenkäse is een jonge ongerijpte kaas die van nature rijk is aan eiwitten (proteïne). Door de combinatie met magere kwark ontstaat een milde frisromige smaak en fijne textuur. Hüttenkwark wordt aangeprezen als een stevige ontbijtkwark met een bite.

Is het gezond?

Is hüttenkwark gezond? Jazeker. In de naturel uitvoering zit magere melk, room, zout, melkfermenten en stremsel. Geen onzinnige toevoegingen, niks mis met deze ingrediëntenlijst. Per 100 gram bevat gewone magere kwark zo’n 8,5 gram eiwitten, bij hüttenkwark is dat 11 gram. Het bevat 2% vet, dat is iets meer dan magere kwark maar nog steeds relatief weinig, en alleen van nature aanwezige melksuiker. Net als alle andere zuivelproducten waar geen suiker aan is toegevoegd past het product dus prima in een gezond voedingspatroon.

Is het beter of gewone kwark?

Hüttenkwark is niet beter of gezonder dan gewone kwark. Maar vind je hüttenkwark lekker? Dan is het een uitstekend product om je vertrouwde schaaltje yoghurt of kwark mee te vervangen of te variëren. Een beetje afwisseling is altijd welkom. Net als bij yoghurt en kwark kun je er allerlei lekkere recepten mee bedenken. Meng het bijvoorbeeld met muesli, voeg een handje verse blauwe bessen toe, wat walnoten of pompoenpitten als topping en voilà: je hebt een verantwoord en eiwitrijk ontbijt of voedzaam tussendoortje.

Zoete trek met hüttenkwark

Natuurlijk kun je het ook als basis-ingrediënt gebruiken voor zoete gerechten. Voeg bijvoorbeeld schijfjes appel en banaan toe en garneer met kaneel of krullen pure chocolade. Zo zet je in een handomdraai een verleidelijk dessert op tafel. En wist je dat je van hüttenkwark ook romige pannenkoekjes kunt maken? Gebruik het dan in plaats van melk. Klop samen met de eieren en bloem los met een garde en bak de kwarkpannenkoekjes op laag vuur goudbruin. Serveer met verse aardbeien en poedersuiker. Eet smakelijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.