Het lekkerste kwarktaart recept: zó maak je die thuis

Lekker fris en gegarandeerd een succes op verjaardagen. Kwarktaart is een tijdloze klassieker, en dat is niet voor niets. Dit lichte, zoete gebak is zo gemaakt, je hebt er geen oven voor nodig en met het basisrecept kun je eindeloos variëren.

kwarktaart basis recept

Een taart die opstijft in de koelkast

Een kwarktaart is een taart die je, met behulp van gelatine, in de koelkast laat opstijven. Ja, ook zonder oven kun je deze Nederlandse delicatesse dus heel makkelijk zelf maken. Meestal bestaat kwarktaart uit een cake- of koekbodem met daarop een dikke laag fris kwarkmengsel. Aardbeienkwarktaart is een echte klassieker, maar er bestaan vele varianten. Denk aan vanillekwarktaart met bosbessen, citroenkwarktaart met frambozen of mangokwarktaart.

Beproefde combinatie van romig en knapperig

Wat voor soort kwarktaart je ook gaat maken, het hoofdingrediënt – de kwark – moet uiteraard van goede kwaliteit zijn. En ook de bodem is heel bepalend voor het resultaat. Wat hoe dan ook nooit teleurstelt is een romige, frisse kwarkvulling in combinatie met een knapperige koekjesbodem. De ‘no-bake’ versie dus. Je kunt hiervoor allerlei soorten koekjes gebruiken, bijvoorbeeld verkruimelde zandkoekjes, spritsen, digestives of bastognekoeken.  

Niet machtig, maar lekker luchtig

Het voordeel van kwarktaart is dat het niet zo machtig is, maar juist lekker luchtig. Net zoals kwarkbollen een stuk luchtiger zijn dan oliebollen. Voor het kwarkmengsel kun je zelf bepalen of je diepvriesfruit of vers fruit gebruikt. Vers fruit is buiten het seizoen om niet altijd op zijn lekkerst of erg duur. In dat geval is diepvriesfruit een fijn alternatief. Voor het decoreren van de kwarktaart kun je het beste vers fruit gebruiken, dat ziet er het meest aantrekkelijk uit. Of je kunt een fruitcompote maken als topping. 

Garnering is de kers op de taart

Vers fruit doet het altijd goed op een kwarktaart: het oog wil ook wat. Het mooiste is om een ingrediënt te gebruiken dat ook ín de taart zit. Versier de taart bijvoorbeeld met bosvruchten, flinterdunne krullen citroenschil of chocolade en een paar verse muntblaadjes. Of wat dacht je van eetbare bloemen zoals viooltjes of Oost-Indische kers? Zo is die zelfgemaakte kwarktaart niet alleen verrukkelijk van smaak, maar ook een plaatje om te zien!

Je kunt met kwark nog veel meer bakken, zoals bijvoorbeeld cloud bread, oftewel wolkenbrood.

Kwarktaart zelf maken: het basisrecept

Op internet vind je oneindig veel inspiratie en recepten. Het basisrecept van kwarktaart is als volgt.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 200 gram koekjes, bijvoorbeeld zandkoekjes, spritsen of bastognekoeken
  • 60 gram roomboter, gesmolten

Voor het kwarkmengsel:

  • 8 blaadjes gelatine
  • 500 gram volle kwark
  • 250 milliliter slagroom
  • 300 gram (diepvries)fruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of mango
  • 125 tot 175 gram witte basterdsuiker (afhankelijk van de zoetheid van het fruit)

Voor de garnering:

  • vers fruit
  • eventueel extra decoratie zoals opgeklopte slagroom, verse munt, flinterdunne citroenschillen of chocoladekrullen

Verder nodig: springvorm met een diameter van 20 centimeter, roomboter om in te vetten en een keukenmachine of deegroller.

Bereiding

  1. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine of met een deegroller.
  2. Smelt de roomboter in een pannetje en roer hier de koekkruimels doorheen. 
  3. Vet een ronde springvorm licht in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  4. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
  5. Week de gelatine tien minuten in ruim koud water. Was en pureer ondertussen het fruit voor in de taart.
  6. Roer in een kom de kwark, suiker en fruitpuree goed door elkaar.
  7. Klop in een andere kom slagroom stijf en schep dit luchtig door het kwarkmengsel.
  8. Verdeel het kwarkmengsel nu over de kruimelbodem in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  9. Laat de kwarktaart ten minste vier uur opstijven in de koelkast.
  10. Haal de taart uit de koelkast. Decoreer deze met vers fruit aan de bovenkant, en eventuele extra’s zoals toefjes opgeklopte slagroom.

Tip: Voor het beste én lekkerste resultaat maak je de kwarktaart een dag of avond van tevoren.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Kwarktaart basisrecept
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Comments

    1. Je moet de puree iets verwarmen in steelpannetje en dan daar de gewelde gelatine in oplossen.
      (Dat gedeelte zijn ze vergeten. Niet geheel onbelangrijk ook want zonder deze stap wordt de taart niet stijf!!)

  1. De comments te laat gelezen stap voor stap dacht ik ineens o ja de gelatine nu staat de kwark met fruitpuree en gelatine in de magnetron om gelatine te smelten dan weer afkoelen en de slagroom erbij heb hem gelukkig morgen pas nodig
    Hopelijk komt het goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *