Kwark eten voor het slapen? Goed plan!

Wil je spieren kweken? Of sneller herstellen als je een paar dagen ziek bent geweest? Eet dan een bakje kwark voor het slapen, of drink een glaasje melk. Zo kan je lichaam ’s nachts optimaal spiermassa aanmaken.

kwark eten voor het slapen

Meer spiergroei

Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Bart Groen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij diende proefpersonen eerst tijdens het slapen de hoogwaardige eiwitten uit zuivel toe via een maagsonde. Dit leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren (de bouwstoffen in eiwitten) in het bloed en stimuleerde de spiergroei.

Glas melk

Hartstikke mooi natuurlijk, maar heel praktisch is dat niet. Daarom probeerde hij later hetzelfde effect te bereiken bij de proefpersonen door ze gewoon een glas melk te laten drinken voor het slapen gaan. Dat bleek hetzelfde effect te hebben.

11% naar spieren

Met een ingewikkelde meetmethode kon Groen precies zien hoeveel van die geconsumeerde eiwitten uiteindelijk in de spieren terecht kwamen. En wat bleek? Elf procent van de aminozuren uit de melk kwam terecht in nieuw spierweefsel. Van elke tien gram aan eiwit (zoveel zit er ongeveer in een glas melk), krijg je dus 1 gram aan spiermassa terug.

Herstel tijdens slaap

Als je goed voor je spieren wilt zorgen dan is het dus belangrijk om vooral ’s avonds voor het slapen gaan nog wat eiwitten te consumeren. Als je slaapt, komt je lichaam namelijk helemaal tot rust en gaat het aan de slag met herstelwerkzaamheden. Om dat proces te optimaliseren is het dus goed dat er genoeg bouwstoffen aanwezig zijn.

Kwark eten voor het slapen

Zuivel is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. In totaal heeft je lichaam 22 aminozuren nodig voor de opbouw van spiermassa. Negen van die aminozuren kan je lichaam niet zelf aanmaken. Maar gelukkig zitten die allemaal in zuivel. In melk, in kaas, in yoghurt en in kwark. In kwark zitten relatief de meeste van die eiwitten en doordat ze vooral bestaan uit caseïne, neemt je lichaam deze ook heel geleidelijk op. Vandaar dat dit een goede keuze is voor het slapen.

Krachttraining

Het gaat helemaal hard met die spiergroei als je die consumptie van kwark voor het slapen combineert met genoeg beweging gedurende de dag. Vooral krachttraining is effectief. Daarom is kwark na het sporten ook zo geliefd. Maar ook zonder die beweging blijken de aminozuren de spiergroei een boost te geven.

Herstel na ziekte

Goed nieuws dus als je spieren wilt kweken. Maar ook goed nieuws voor senioren en mensen die wat vaker ziek zijn. Als je bijvoorbeeld een paar dagen met griep op bed ligt, dan verlies je razendsnel spiermassa. Door voor het slapen zuivel te gebruiken kun je dat veel sneller weer terugkrijgen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *