Wat is agroforestry? 5 vragen en antwoorden

Agroforestry is een combinatie van landbouw en bosbouw en wordt langzaam populairder. Even voor het beeld: denk aan melkkoeien die van wilgenbomen eten. Een meer duurzame oplossing voor een beter milieu dus. Maar hoe werkt het precies? 5 vragen én antwoorden over agroforestry.

wat is agroforestry

Wat is agroforestry?

Agroforestry is een combinatie van landbouw en bosbouw. Oftewel: eenjarige gewassen of veeteelt gecombineerd met houtachtige gewassen. De bomen leveren fruit, noten en hout op, de dieren vlees of zuivel. Er zijn wel honderden combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld koeien die grazen tussen de walnotenbomen, kippen die scharrelen tussen de hazelnootstruiken of stroken tarwe gecombineerd met rijen populieren.

Op welke schaal komt het voor in Nederland?

In veel tropische en subtropische gebieden heeft agroforestry zichzelf al bewezen. In  Nederland wordt er nog op beperkte schaal gebruik van gemaakt. Maar de interesse groeit: alleen al in Noord-Brabant zijn er inmiddels bijna honderd boeren lid van een provinciaal agroforestry-netwerk, schrijft dagblad Trouw. Ook in Noord-Holland worden de komende jaren tientallen hectares grond verrijkt met agroforestry. 

Wat zijn de voordelen?

De bomen leveren noten of vruchten op én bieden schaduw voor vee, zoals melkkoeien. Ook zitten de bladeren vol goede voedingsstoffen voor de koeien. Daarnaast nemen de bomen CO₂ op en helpen ze om de bodemkwaliteit te vergroten. Een ander voordeel is dat de bomen het landschap aantrekkelijker maken. Een mooi alternatief voor de monocultuur, waarbij op een groot stuk land maar één enkel gewas wordt verbouwd.

Welke uitdagingen zijn er?

Een nadeel is dat deze vorm van landbouw arbeidsintensief is. Tussen de verschillende gewassen is namelijk weinig ruimte voor grote machines. Dit kan in de toekomst worden opgelost met drones en robots. Een ander struikelblok is dat de wet- en regelgeving nog niet is aangepast op deze combinatie van land- en bosbouw. Maar daar kan snel verandering in komen. Volgens landbouwkundigen heeft agroforestry de toekomst.

Waarom is agroforestry beter voor het milieu?

Bomen zorgen voor CO₂-opslag, vergroten de biodiversiteit en verbeteren de bodem. Ook zijn er bij agroforestry minder bestrijdingsmiddelen nodig en is de opbrengst stabieler. Bijkomend voordeel: boslandbouw maakt efficiënter gebruik van water, meststoffen en licht. Dit zorgt voor minder stikstofuitstoot. Onderzoekers hebben daarom hoge verwachtingen van agroforestry in de strijd tegen klimaatverandering.


Comments

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over agroforesty. Ik heb ik nog niet eerder over gehoord, maar het concept spreekt mij erg aan. Ook interessant dat er verschillende combinaties tussen gewassen en dieren mogelijk zijn. Zo kan je op zowel kleine- als grote schaal meedoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *