Minder antibioticagebruik in veehouderij: melkkoeien beste score

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in de afgelopen jaren meer dan gehalveerd. De melkveehouderij scoort het beste van alle sectoren. Uit cijfers van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt melkveehouders tussen 2009 en 2016 maar liefste 48 procent minder antibiotica zijn gaan gebruiken.

antibiotica veehouderij koeien zwartbont en roodbont

Antibioticagebruik veehouderij

Melkkoeien zijn al jaren de koplopers bij het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. Het gaat in de gehele sector (dus ook bij pluimvee, varkens en ander vee) trouwens steeds beter. Maar nergens wordt minder antibiotica ingezet dan in de melkveehouderij. In 2015 concludeerde de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) al dat deze sector een soort ondergrens had bereikt. Antibiotica werd toen al alleen ingezet als het echt noodzakelijk is om een infectie te genezen bij een melkkoe.

Melkveehouderij scoort het beste

In 2016 lukte het boeren en veeartsen echter opnieuw om het gebruik nog verder omlaag te brengen. Het gemiddelde antibioticagebruik op melkveebedrijven was in 2016 3,2 procent minder dan in 2015. Dat was het vijfde achtereenvolgende jaar dat er minder van dit medicijn werd gebruikt bij melkkoeien. Tussen 2009 en 2016 is het antibioticagebruik op melkveebedrijven in totaal met 48 procent teruggebracht. Lees het rapport hier.

Strenge regels

Het gebruik van antibiotica bij melkkoeien vee is aan strenge regels gebonden in Nederland. Dierenartsen mogen het alleen toepassen om zieke koeien beter te maken. Bijvoorbeeld als er sprake is van een uierinfectie. De oorzaken van die ontstekingen worden door boeren steeds effectiever aangepakt. De uiergezondheid van koeien is nog nooit zo goed geweest.

Geen sporen in melk

Om er zeker van te zijn dat er geen sporen van antibiotica in de melk terechtkomen, worden koeien die worden behandeld met antibiotica zo lang als dat nodig is apart gemolken. Deze melk wordt vernietigd. Er zit dus geen antibiotica in melk.

Antibiotica koeien

Het aantal dierdagdoseringen in de melkveehouderij is gedaald tot 3,01. Dat past volgens de SDa bij een verantwoord minimaal gebruik om zieke dieren te kunnen behandelen.


Comments

  1. Ik denk dat niet het goed is dat het gebruik van antibiotica bij melkkoeien vee aan strenge regels is gebonden in Nederland. Ik heb net een melkveehouderij gestart, en ik wil gezonde melk produceren. Nu ben ik op zoek naar professionals om me met de administratie te helpen en mijn bedrijf te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *