Snel clotted cream maken: kloppen en klaar

Clotted cream eet je volgens goed Engels gebruik in combinatie met scones en jam, als onderdeel van de High Tea. Maar hoe moet je snel clotted cream maken? En wat is precies het verschil met room?

snel clotted cream maken

Typisch Engelse lekkernij 

Geen high-tea zonder scones. Deze licht gezoete, oorspronkelijk Schotse minibroodjes worden traditioneel gegeten met jam en clotted cream. Een onweerstaanbaar lekkere combinatie! Clotted cream is een Engelse specialiteit. De beste komt volgens kenners uit Devon en Cornwall, het wordt daarom ook wel Devonshire of Cornish cream genoemd.

Dikker dan slagroom

Wat is clotted cream precies? Simpel gezegd: ongezoete slagroom met een extra dikke structuur. Traditioneel gemaakt door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen drijven eraf te scheppen. In Nederland is het steeds beter verkrijgbaar bij diverse supermarkten en groothandels. Maar je kunt het ook makkelijk zelf maken.

Snel clotted cream maken

Voor deze eenvoudige variant heb je maar twee ingrediënten nodig: 125 gram mascarpone en 125 milliliter slagroom. Klop de slagroom half stijf totdat het de dikte heeft van yoghurt. Voeg de mascarpone toe en klop verder op totdat je een stijve massa hebt. Dat is alles! Bewaar de room in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijft het een paar dagen houdbaar.

Heerlijke zoete traktatie 

Je creatie hoort natuurlijk bij scones. En die smaken versgebakken het lekkerst. Op internet zijn er genoeg recepten te vinden. Scones serveer je het liefst lauwwarm, dus laat ze eerst even afkoelen op een rooster nadat je ze uit de oven hebt gehaald. Snijd je scone doormidden en besmeer die lekker dik met jam en je zelfgemaakte room. Smullen maar!

Clotted cream of jam eerst?

Wij zijn gewend om jam op een laagje boter te smeren, maar met scones is het precies andersom. Althans, dat vinden ze in Cornwall. In Devon nemen ze eerst de room en dan pas jam. Waarop de Cornish spottend reageren dat de Devonians hun room proberen te verstoppen omdat die niet goed genoeg is. En wat doet de Britse koningin? Jam first! 

Tip: clotted cream is ook erg lekker bij appelgebak, pannenkoeken of het dessert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *