‘Minder kans op hartaanval en beroerte door yoghurt’

Mensen met een hoge bloeddruk die twee keer per week yoghurt eten, hebben een kleinere kans op een hartaanval en een beroerte. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Yoghurt minder kans op hartaanval

Yoghurt is gezond

Yoghurt is gezond. Dat weten we al langer. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wie een paar keer week yoghurt eet gemiddeld een gezonder leven kan leiden. Dat geldt trouwens niet alleen voor yoghurt. Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.

Groot onderzoek naar hart- en vaatziekten

In een nieuwe Amerikaanse studie, gepubliceerd in ‘American Journal of Hypertension’, werd gekeken of yoghurt de kans op hart- en vaatziekten kan verminderen. Het team wetenschappers onderzocht 55.898 vrouwen tussen 30 en 55 jaar en 18.232 mannen tussen 40 en 75 jaar. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden last van een te hoge bloeddruk.

Vrouwen 30% minder kans op hartaanval

Wat bleek? Vrouwen die meer dan twee porties per week aten, hadden dertig procent minder kans op hartaanvallen, bij de mannen was dat negentien procent. Beide groepen bleken ook twintig procent minder kans te hebben op een ernstige ziekte aan de kransslagaders of een beroerte.

Combinatie calcium en yoghurtcultuur gunstig

Waarom yoghurt dat effect heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het komt door de unieke combinatie van calcium, kalium, eiwitten, vitamines en de yoghurtculturen, die een positieve uitwerking lijken te hebben op de darmflora.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *