Yoghurt helpt bij hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk aanpakken? Daar kun je zelf heel veel aan doen: stoppen met roken, gezonder eten met vooral minder zout, meer bewegen, eventueel afvallen én regelmatig yoghurt of andere melkproducten gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat met name yoghurt helpt bij hoge bloeddruk.

yoghurt goed voor hoge bloeddruk

Zelf bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) verhoogt de kans op hart-en vaatziekten. Daarom is het belangrijk een hoge bloeddruk aan te pakken of, nog veel beter, te voorkomen. En het goede nieuws: daar kun je zelf heel veel aan doen.

Vijf of meer porties yoghurt per week verlaagt de kans op hoge bloeddruk met 20 procent.

Belangrijke adviezen

Ten eerste door de belangrijkste algemene adviezen op te volgen. Stoppen met roken, gezond eten met vooral minder zout (natrium), meer gaan bewegen, wat vaker ontspannen en afvallen als je overgewicht hebt. Uit onderzoek blijkt dat je daarnaast er ook goed aan doet om regelmatig yoghurt en andere zuivel te gebruiken.

Gezond eten

Wat is gezond eten voor een lage bloeddruk? Dat is in elk geval minimaal 200 gram groente en 200 gram fruit per dag tot je nemen. Gebruik daarnaast alleen volkoren producten, gebruik zo min mogelijk suiker en let heel goed op je zoutconsumptie en dan vooral op natrium. Eigenlijk de manier van eten die ook terugkomt in de nieuwe richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad.

Zuivel en bloeddruk

Uit een groot wetenschappelijk onderzoek in Amerika van The Boston University School of Medicine blijkt dat vrouwen die minimaal vijf keer per week yoghurt gebruiken, twintig procent minder kans hebben op hoge bloeddruk. Ook andere melkproducten zoals melk en kaas hebben een positief effect. Alle zuivel lijkt dus te helpen bij hoge bloeddruk. Maar bij yoghurt is het effect het grootst. Vooral in combinatie met een verder gezond voedingspatroon.

Yoghurt helpt bij hoge bloeddruk

Waarom yoghurt nu precies die werking heeft, dat weten de wetenschappers niet precies. Mogelijk komt het doordat er kalium in yoghurt zit, dat bloeddrukverlagend werkt. Verder is yoghurt natuurlijk voor bijna iedereen een prima voedingsmiddel. Het zit vol belangrijke eiwitten (proteïne), calcium, vitamine B12 en, ook best belangrijk, het is lekker! Alle reden dus om elke dag een schaaltje yoghurt te eten. Let op: kies bij voorkeur wel yoghurt zonder toegevoegde suikers.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *