Verfrissende, gezonde smoothies met zuivel

Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, en zuivel bevat veel goede voedingsstoffen. Tijd voor frisse recepten met melk, yoghurt of kwark! Met een smoothie snoep je verantwoord en het drankje is door het fruit en de zuivel erg gezond.

Gezonde smoothies met zuivel

Smoothie: zoet zonder zonde

De ultieme zomertraktatie is een lekkere smoothie. Boordevol fruit, dus met veel vitamines en van nature zoet. Zelfgemaakt is ie zelfs zonder toegevoegde suikers, kleur- of smaakstoffen. Wie van zoet(er) houdt, mikt er gewoon een banaan, wat bessen of stukjes mango bij.

Waaruit bestaat een smoothie?

Smoothies zijn in alle soorten en smaken. Maar de basis is eigenlijk altijd fruit en/of groente, dat je blendt. Je houdt alle vezels dus intact, in tegenstelling tot een sap, waarbij de vezels eruit gezeefd zijn. Verder gaat er meestal zuivel en soms ook ijs in een smoothie. En bij dat laatste dan hebben we het niet over roomijs (al kan dat ook heel lekker zijn); simpelweg het fruit nog bevroren gebruiken, is ook een goed idee.

Extra gezond door de zuivel

Met zuivel voeg je direct een dosis eiwitten toe aan je smoothie. Melkproducten zitten vol belangrijke bouwstoffen als alle essentiële aminozuren (ook wel proteïne) en vitamines en mineralen als vitamine B2 en B12, foliumzuur, calcium, kalium en magnesium.

Het Voedingscentrum adviseert dagelijks zuivel op het menu te zetten. Niet alleen vanwege de voedingstoffen, maar ook omdat het volgens wetenschappelijk onderzoek de kans op darmkanker iets verlaagt. Bovendien zorgt het eten van yoghurt op een lager risico op diabetes type 2.

Yoghurt: de koningin van de smoothie-eiwitten

Yoghurt – een favoriet in smoothies – bevat bovendien extra gezonde eigenschappen. De melkzuurbacteriën in yoghurt helpen bij de spijsvertering en bij darmklachten. Regelmatig yoghurt eten verkleint bovendien de kans op hart- en vaatziekten bij mensen met een hoge bloeddruk.

Verantwoord snoepen

Heb je zin in wat lekkers, maar wil je lief zijn voor je lijf? Maak dan een van onderstaande smoothies met zuivel. Lekker fris en verkoelend!

Recept lichte groene smoothie op basis van melk

Recept frisse smoothie met komkommer

Recept klassieke smoothie met yoghurt, banaan en bessen


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *