Het boerenbestaan is voor veel boeren een prachtig leven. Ze hebben de ruimte, zijn eigen baas en veehouders kunnen veel tijd met hun dieren rondbrengen. Toch is het leven als boer niet zonder risico’s. En omdat de producten die boeren leveren te belangrijk zijn om te mislukken, krijgen ze financiële hulp van bovenaf. Europese steun dus.
Europese steun voor boeren, zo zit het
Boeren zijn belangrijk
Boeren en boerinnen zijn ondernemers. Ze krijgen niet iedere maand een vast loon op hun rekening gestort, maar zijn afhankelijk van de verkoop van hun producten. Tot zover niets bijzonders. Maar in tegenstelling tot veel andere ondernemers, maken boeren een product waar niemand zonder kan. Voedsel. En waar het nog tot daar aan toe is als we een tijdje zonder longdrinkglazen, pennen of fietsbanden komen te zitten, is het van cruciaal belang dat er altijd voldoende voedsel is.
Europese steun voor boeren
Dat boeren belangrijk zijn, vinden ze bij de Europese Unie ook. Daarom geven ze Europese boeren een steuntje in de rug, om de risico’s die de boeren nemen deels op te kunnen vangen. Want aan risico’s geen gebrek in de boerensector. Zo is landbouw sterk afhankelijk van weer en klimaat, en kan een oogst door droogte, of juist teveel regen, mislukken. Daarnaast moeten boeren soms grote investeringen doen om aan de vraag van de consument te voldoen, zoals het uitbreiden van de koeienstal. En dat geld hebben de meeste boeren niet zomaar ergens liggen.
Nog een factor die het risico voor boeren vergroot: de toenemende globalisering. Door extra concurrentie en schommelingen in vraag en aanbod variëren de landbouwprijzen steeds meer. Dat maakt de landbouw een meer onzekere sector.
Boeren krijgen niet zomaar steun
De Europese steun is voor de boeren grofweg afhankelijk van twee factoren: het aantal hectares waarop voedsel verbouwd wordt en of de boeren zich houden aan een aantal regels, het randvoorwaardensysteem. Dit systeem is onderverdeeld in drie categorieën:
- Gezondheid van mensen, dieren en planten
Een aantal vragen die bij deze categorie passen: gebruikt een boer of boerin de juiste gewasbeschermingsmiddelen? Maakt hij of zij geen gebruik van verboden hormonen? En is het voedsel dat de boeren produceren veilig te eten of drinken?
- Dierenwelzijn
Zorgt de boer dat de dieren niet onnodig pijn lijden? Hebben boeren de juiste papieren om voor dieren te mogen zorgen? En past het eten van het dier bij het natuurlijke voedsel van het dier?
- Milieu
Zit er niet teveel nitraat in de bodem? En zorgen boeren goed voor de vogels die op hun land broeden?
Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, krijgen boeren de Europese steun. En dat is maar goed ook, want zo is er in Europa altijd genoeg te eten.