Ontwerpers helpen boeren met innoveren

Als boeren samenwerken met ontwerpers ontstaat een frisse en creatieve kijk op de toekomst van de melkveehouderij. Vernieuwend voorbeeld: de duurzame open source boerderij die zich richt op een circulaire economie.

ontwerpers boeren innoveren

Boer zoekt ontwerper 

Het platform Agri meets Design bestaat sinds 2013 en slaat een brug tussen de landbouw, de voedselsector en de creatieve industrie. Het idee erachter is simpel: boeren en designers kunnen elkaar versterken. Wat voor moois deze verrassende match oplevert, was te zien tijdens de Dutch Design Week 2019. Neem De Melksalon van ontwerper Sietske Klooster: dit project kwam in een stroomversnelling door de samenwerking met het platform.

Méér dan melk

Een ander mooi voorbeeld komt van melkveehouder Rob Denissen. Hij wilde zijn bedrijf laten groeien, maar niet meer dan 75 melkkoeien houden. Tijdens een bijeenkomst van Agri meets Design kwam ontwerper Anne Miltenburg op het idee van een open source boerderij. Dit houdt in dat de melkveehouder anderen gebruik laat maken van de middelen van zijn bedrijf. Het idee zette Denissen aan het denken: wat heeft hij nog meer te bieden naast de melkproductie?

Circulaire economie op de boerderij

Zijn boerderij, de Piet van Meintjes Hoeve in Heukelom, biedt volop ruimte en grondstoffen. Hier wil Denissen graag een community van bedrijvigheid creëren, vertelt hij in het magazine van Agri meets Design. Mensen die nieuwe producten maken van zijn melk, champignons kweken op het terrein of iets doen met energieproductie bijvoorbeeld. Door dit soort verbindingen aan te gaan wil hij een circulaire economie realiseren op zijn boerderij.

Innoveren met een kapsalon

Zo gezegd zo gedaan: inmiddels is de boerderij naast melkveebedrijf ook kapsalon, verpachter van moestuinen voor buurtbewoners én producent van eigen, verse zuivel onder de naam ‘De smaak van hier’. Ook legde Denissen wandelpaden aan rond zijn boerenerf en verhuurt hij werkplekken. Daarnaast organiseert hij groepsarrangementen en educatieworkshops voor basisscholen. Zo laat hij zoveel mogelijk mensen zien wat het boerderijleven inhoudt.

Pudding van rauwe melk

Er is zelfs een heus Farmlab te vinden op de boerderij. Hier nodigt de melkveehouder ondernemers uit om te experimenteren met diverse landbouwproducten. Je kunt het zo gek niet bedenken: gas opwekken uit mest, pudding maken van rauwe melk, het bouwen van een koeien-app of een bijzondere boomhut – de wildste ideeën komen er tot stand. Zo zie je maar wat er gebeurt als melkboeren uit hun comfortzone stappen!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *