Hoe ziet een koeienstal er tegenwoordig uit?

Het is een oer-Hollands beeld: koeien die buiten in de zon staan te grazen. Toch staan koeien niet altijd in de buitenlucht, en is de stal een belangrijk onderdeel van de boerderij. Maar hoe ziet zo’n koeienstal er tegenwoordig uit?

Koeienstal

Geschiedenis van de koeienstal

Vroeger hadden koeien in Nederland het een stuk minder goed dan nu. In de winter stonden ze de hele winter naast elkaar, in een zogenaamde ‘grupstal’. Voor de boer was het makkelijk om de dieren op dezelfde plek in de koeienstal te houden, omdat het melken destijds nog met de hand moest gebeuren.

Toen later meer gebruik werd gemaakt van melkmachines, was het juist makkelijker om de koeien naar de machine te verplaatsen, in plaats van andersom. Het werd daardoor meer gebruikelijk om koeien ook in de winter los te laten lopen. Toch had een potstal, een koeienstal bezaaid met stro waarin koeien helemaal los konden lopen, ook nadelen. Koeien poepen overal waar ze willen, en als de beesten continu in de uitwerpselen staan, kunnen ze klauwproblemen krijgen.

Ligboxenstal het meest populair

Daarom maken boeren vandaag de dag meestal gebruik van een ligboxenstal. Die kunnen klein zijn, maar ook relatief groot en dan heet het soms zelfs een megastal. De koeien lopen daar los op betonnen roosters, zodat uitwerpselen tussen de roosten in de mestput valt. Soms heeft een ligboxstal een dichte vloer. Dan worden uitwerpselen met een mestschuif naar een put geduwd.

In een ligboxenstal is -zoals de naam al zegt- voor elke koe een box beschikbaar, waarin ze kunnen rusten en herkauwen. Deze ligboxen zijn groot genoeg om relaxed in te kunnen liggen, maar te klein om overal te kunnen poepen. Zo blijft de bodem van de boxen, bestaande uit zand of klei, vrij van uitwerpselen. Een andere moderne stal is bijvoorbeeld een kwatrijnstal.

Melken in een aparte koeienstal

Hoewel sommige ligboxenstallen over een melkrobot beschikken, maken de meeste boeren gebruik van een aparte melkstal. De koeien gaan hier twee of drie keer per dag naartoe om zich te laten melken. Er bestaan verschillende soorten melkstallen, zoals de klassieke versie, waarin koeien in groepjes door een gang met melkmachines lopen, en de melkcarrousel, waarin de koeien op een draaiende schijf staan.

Lekker de wei in

Gelukkig komt het steeds minder vaak voor dat de beesten altijd in de koeienstal staan. In Nederland heeft zelfs al meer dan driekwart van de boerderijen het predicaat ‘volledige weidegang’. Een bedrijf kan deze titel krijgen, als tenminste 120 dagen per jaar, zes uur per dag naar buiten kunnen. Zo blijft ook het oer-Hollandse beeld van de grazende koe in de wei bestaan.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *