Dalgona coffee: verkoelende ijskoffie uit Korea

Dalgona-koffie – ook wel bekend als ‘whipped coffee’ – is al jarenlang bekend in Zuid-Korea. Dankzij TikTok en YouTube is deze verkoelende ijskoffie nu ook in ons land een hit. Je maakt het met opgeklopte koffiecrème én veel melk.

dalgona coffee koffie

Favoriet drankje voor warme zomerdagen

Dalgona-koffie is een soort ijskoffie met een smeuïge laag koffieroom erbovenop. Net zoiets als de Griekse frappé, die ook gemaakt wordt met oploskoffie. Melk met koffie is gezond… maar toegegeven: gezond kun je de dalgona-koffie niet noemen, want er gaat aardig wat suiker in. Je drinkt het dan ook vooral omdat het lekker is én heel verkoelend: op warme zomerdagen is het een grote favoriet. De naam ‘dalgona’ is afgeleid van een snoepje dat na de Koreaoorlog populair werd.

Vernoemd naar een suikerzoete lekkernij

Deze traditionele Zuid-Koreaanse lekkernij staat bekend als dalgona of ppopgi en ontstond begin jaren vijftig als betaalbaar snoepje voor kinderen. Het wordt gemaakt van gesmolten suiker en baksoda. Straatverkopers in Zuid-Korea serveren het nostalgische, karamelkleurige snoepgoed nog altijd, meestal op een stokje en met een vormpje erin gestanst. Dalgona-snoepjes spelen een belangrijke rol in de populaire (lugubere) Netflix-serie ‘Squid Game’.

Populair geworden door Koreaanse acteur

Net als het dalgona-snoepgoed is ook de gelijknamige ijskoffie een hit op sociale media. De populariteit van de koffiedrank wordt vaak toegeschreven aan de Koreaanse acteur Jung Il-woo, die het dronk in een Koreaans televisieprogramma. Jung bestelde het drankje in een klein café op een scheepswerf in Macau, waar het op het menu stond als ‘handgeklopte koffie’. In het tv-programma vergeleek hij de smaak met die van dalgona-snoepjes.

Variaties ook bekend in India en Pakistan

Koreaanse influencers namen de ‘dalgona-koffie’ over, waarna de trend viraal ging. Volgens verschillende foodbloggers is de drank overigens ook al langer bekend in India en Pakistan, onder namen als petha coffee, ‘geslagen koffie’ en Indiase cappuccino. Allerlei verschillende benamingen voor een drank die op een vergelijkbare manier word gemaakt: door oploskoffie en suiker dik en schuimig te kloppen en het vervolgens met melk te serveren.

IJskoude koffie met smeuïge schuimlaag

Wil je zelf thuis een dalgona-koffie maken met een lekkere, smeuïgeschuimlaag?Het enige dat je hiervoor nodig hebt is melk, oploskoffie, water en suiker. IJsblokjes zijn ook handig om in de aanslag te hebben zodat je het drankje extra koud kunt serveren. Eventueel kun je de ijskoffie een persoonlijke twist geven met toppings als kaneel of cacao. En… vergeet vooral niet om je creatie te delen op sociale media met de #dalgonacoffeechallenge.

Ingrediënten

2 eetlepels oploskoffie

2 eetlepels kristalsuiker (of meer als je van zoet houdt)

2 eetlepels gekookt water

200 milliliter melk

5 ijsblokjes

Verder nodig: mengkom, groot glas en een elektrische mixer of garde.

Bereiding

  1. Meng de oploskoffie met de suiker en het gekookte water in een kleine mengkom.
  2. Klop het koffiemengsel 1 tot 2 minuten met een garde of mixer op hoge snelheid, totdat de koffie en suiker zijn opgelost en er een crème-achtige substantie ontstaat.
  3. Doe de ijsklontjes in een groot glas en giet hier de melk overheen.
  4. Schenk de opgeschuimde koffiecrème over de koude melk. Roer kort en serveer de dalgona-koffie daarna direct.

Variatietips:
Voor een dalgona-mokkaversie met chocoladesmaak voeg je één theelepel cacaopoeder toe aan de opgeklopte koffie. Hou je wel van kruidig? Dan kun je ook een snufje kaneelpoeder of masala chai-kruidenmix toevoegen voor een pittige dalgona-koffie.

De versie van koffie-expert James Hoffman

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Dalgona coffee
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *