Koffieliefhebbers kennen ongetwijfeld de cold brew, het jonge hippe zusje van ijskoffie. Dit is koffie met melk die minimaal twaalf uur heeft getrokken in de koelkast. In dit artikel leggen we uit hoe je een heerlijke cold brew latte maakt.
Cold brew latte, zo maak je deze ijskoffie
Het verschil tussen cold brew coffee en ijskoffie
Het is allebei koud én allebei heerlijk verfrissend op warme dagen: ijskoffie en cold brew-koffie. Maar wat is het nu precies het verschil? Daar kunnen we kort over zijn, het grootste verschil zit ‘m in de zetmethode. IJskoffie wordt warm gezet en daarna afgekoeld, terwijl bij een cold brew gemalen koffie wordt vermengd met koud water. Hierna moet het mengsel twaalf tot vierentwintig uur in een afgesloten bak trekken, om vervolgens gefilterd te worden.
Klassieke manier van koffiezetten
Koud water heeft meer tijd nodig om de smaakstoffen uit de gemalen koffie te halen. De smaak van cold brew is dan ook echt anders dan die van een reguliere ijskoffie: zachter, zoeter en nauwelijks bitter. Cold brew wordt ook wel ‘Dutch coffee’ genoemd. Het is een klassieke manier van koffie zetten die stamt uit de VOC-tijd. Dergelijke koude koffie, gezet met ijswater, was populair bij de Nederlandse kolonisten op Java in de negentiende eeuw.
Geduld is een schone zaak
Er zijn twee manieren om een cold brew latte te maken. Bij de ene methode druppelt koud water langzaam op de gemalen koffie. Daar heb je een speciaal apparaat voor nodig. Bij de andere methode weekt de koffie in koud water. Deze laatste zetmethode is makkelijk thuis te proberen. Hier is alleen wel wat geduld voor nodig. Het handigst is om de cold brew latte ’s avonds te maken, zo kun je deze de volgende ochtend drinken óf mee naar werk nemen.
Verfrissend en aromatisch zomerdrankje
Een voordeel van cold brew-koffie is dat je het gekoeld ongeveer twee weken kunt bewaren. Daardoor kun je het ook in grotere hoeveelheden bereiden. Dit kan heel simpel door onderstaande ingrediënten te verdubbelen of verviervoudigen. Geserveerd met veel ijs is een cold brew latte heerlijk verfrissend op warme dagen. Voor koffieliefhebbers zou dit zomaar eens een favoriet zomerdrankje kunnen worden!
Probeer ook eens de thee-versie
Geen liefhebber van koffie? Probeer dan een London Fog Tea. Die is er ook in een koude variant.
Ingrediënten
20 gram gemalen koffie
100 milliliter water
100 milliliter halfvolle melk
Verder nodig: afsluitbare bak, pot of maatbeker, zeef en papieren koffiefilter.
Bereiding
- Doe de gemalen koffie in de afsluitbare bak.
- Schenk het water bij de koffie en roer het goed door.
- Sluit de bak af met een deksel.
- Laat het koffiemengsel twaalf tot vierentwintig uur rusten in de koelkast.
- Leg de koffiefilter in de zeef en haal het deksel van de bak.
- Giet het koffiemengsel rustig door de koffiefilter en vang de koffie op in een pot of maatbeker.
- Vul een groot glas voor de helft met ijsklontjes. Giet de koude koffie erbij.
- Schenk de koude melk over de koffie en serveer direct.