London Fog Tea Latte: zwarte thee met gestoomde melk

Wil je minderen met koffie, maar tóch graag een beetje cafeïne binnenkrijgen? Probeer dan eens een London Fog Tea Latte. Dat is zwarte thee met gestoomde melk en vanillesuiker. Een hip drankje met een bijzondere ontstaansgeschiedenis.

London Fog Tea latte

London Fog Tea latte: het beste van twee werelden

Bij het horen van het woord ‘latte’ denk je waarschijnlijk direct aan koffie. Maar een London Fog Tea Latte is heel wat anders. Dit drankje wordt gemaakt met klassieke Earl Grey-tea, melk naar keuze en een vleugje vanille-extract. In zwarte thee zit theïne, wat dezelfde stof is als cafeïne. Alleen dan wel een stuk minder dan in koffie. Dit drankje geeft je dus wél een energy boost, maar zonder dat er koffie aan te pas komt.

Ontstaan als alternatief voor koffie

Anders dan de naam doet vermoeden, is de warme drank niet afkomstig uit Londen, maar uit Vancouver in Canada. Halverwege de jaren negentig woonde Mary Loria hier met haar man en hun hond. Haar favoriete koffietentje was het knusse Buckwheat Café. Toen Mary zwanger was, en een afkeer had van koffie, vroeg ze de barista om een alternatief: Earl Grey-thee met gestoomde melk. Daar voegde ze zelf nog wat vanillesuiker aan toe.

Mistige kleur dankzij de warme melk

Blij met het drankje dat ze had bedacht, raadde Mary het ook aan anderen aan. En ze bestelde het ook bij andere cafés in de stad, waardoor de trend zich verspreidde, in Vancouver én daarbuiten. Het brouwsel kreeg de naam London Fog, omdat de warme melk de thee een troebele witte kleur geeft. De kleur van een mistige middag in Londen… Inmiddels is Mary teruggekeerd naar haar oude koffiegewoonte, maar de Tea Latte is een blijvende trend.

Wereldwijde trend, warm of koud

Zwarte thee met gestoomde melk en vanillesuiker is over de hele wereld geliefd. En ook in Nederland staat de London Fog Tea Latte bij verschillende hippe koffiezaken op het menu. Sommige cafés hebben hun eigen variant met pepermuntthee in plaats van Earl Grey. Voor een Mexicaanse twist kun je de vanillesuiker vervangen door agavesiroop. Er is inmiddels ook een iced-variant, een soort cold brew latte, een verkoelend drankje voor zomerse dagen.

Ingrediënten

  • 1 zakje Earl Grey-thee of losse theeblaadjes
  • 200 milliliter volle melk
  • 1 zakje vanillesuiker of scheutje vanillesiroop
  • ½ eetlepel gedroogde lavendelknoppen

Bereiding

  1. Zet een kop zwarte thee, traditioneel dus Earl Grey, en laat deze drie minuten trekken.
  2. Stoom de melk. Het handigst is om hiervoor een melkopschuimer te gebruiken, maar het kan ook op het fornuis in een pannetje of met de magnetron.
  3. Schenk de warme melk bij de thee en voeg er naar smaak nog wat vanillesuiker en gedroogde lavendelknoppen aan toe. Klaar is je verwikkende koffiealternatief!

Bereiding ijsversie

  1. Zet de Earl Grey-thee de avond van tevoren in de koelkast. Wil je de thee direct serveren, laat deze dan tien minuten afkoelen in de vriezer.
  2. Vul een groot glas met ijs. Voeg hier de koude thee aan toe, gevolgd door de gekoelde melk en de vanillesuiker. Roer dit even door elkaar.
  3. Garneer je London Fog Iced Tea Latte naar smaak met gedroogde lavendelknoppen en serveer het ijskoude drankje direct.
Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
London Fog Tea Latte
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *