Brie eten tijdens je zwangerschap, het mag

Brie valt bij veel mensen in de smaak. Maar als je zwanger bent is het verstandig om sommige kazen niet te eten. Voor brie hebben we goed nieuws: als je zwanger bent kun je de meeste brie in de supermarkt veilig eten.

Brie zwangerschap

Je mag brie eten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je de meeste brie uit de supermarkt gewoon eten. Dit gaat namelijk om kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk. Deze melk is voor de productie verhit tot ruim 70 graden. Hierdoor worden eventuele ‘slechte’ bacteriën gedood. Melk die niet verhit is, heet rauwe melk. Deze melk is onbewerkt en komt rechtstreeks van de koe.

In rauwe melk meer kans op slechte bacteriën

In rauwe melk kunnen ziekteverwekkende bacteriën voorkomen. Dit gaat bijvoorbeeld om salmonella of de listeria-bacterie. Dit laatste type bacterie kan zorgen voor listeriose. Dit is een infectie die schadelijk kan zijn voor je baby. Je hebt dan meer kans op een vroeggeboorte of een miskraam. Salmonella is niet direct schadelijk voor je baby, maar als je zwanger bent, heb je wel meer kans om zelf ziek te worden.

Check altijd de verpakking in de supermarkt

Kaasmakers zijn verplicht om op de verpakking van een kaas aan te geven als deze rauwe melk bevat. Je herkent een rauwmelkse kaas aan de woorden ‘au lait cru’. Ook op een brie die niet gepasteuriseerd is, staat dit vermeld. Deze bries zijn soms op de versafdeling te vinden.

De meeste kazen zijn gepasteuriseerd

De meeste kazen in de supermarkt zijn gepasteuriseerd. Dit geldt onder meer voor camembert, roombrie, munster en chaumes. Ook veel blauweschimmelkazen zijn gepasteuriseerd. Denk aan: gorgonzola, Blue Stilton en bleu ‘d’Auvergne. Check voor de zekerheid altijd nog even het etiket. Vooral blauwe kazen kunnen rauwe melk bevatten.

Brie niet in de supermarkt? Vraag het na

Nederlandse kaaswinkels verkopen vaak bijzondere rauwmelkse kazen, zoals de boerenkaas. Zie je een heerlijke kaas vraag dan altijd na of deze gepasteuriseerd is. Dit geldt ook voor kazen in het buitenland. Twijfel je of geeft het antwoord je geen zekerheid, neem dan het zekere voor het onzekere. Jouw kaasverbod duurt maar maximaal negen maanden. Als je borstvoeding geeft, kun je namelijk weer rauwmelkse kaas eten. Hiervoor geldt geen verhoogd risico meer voor het geboren kindje.

Genoeg calcium beschermt je tijdens je zwangerschap

Het is goed om tijdens de zwangerschap zuivel te blijven eten en drinken. Genoeg calcium verlaagt de kans op een zwangerschapsvergiftiging met maar liefst 55 procent. En de kans op een vroeggeboorte neemt af met 24 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Voor zwangere vrouwen is het verstandig om vanaf het tweede trimester van de zwangerschap minimaal 1000 mg calcium in te nemen. Zuivelproducten zijn dan een goede keuze, want ze zijn de beste bron van calcium in onze voeding.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *