Duurzamere kaasverpakking bespaart 300.000 kilo plastic

De bekende plastic kaasverpakking krijgt een eigentijdse, milieuvriendelijkere update. Plakken kaas zitten voortaan in een hersluitbaar en volledig te recyclen pak. De duurzame kaasverpakking is een feit.

duurzame kaasverpakking

Verspilling te lijf met duurzame kaasverpakking

Een duurzame kaasverpakking maken is nog knap lastig. Om plakjes kaas zo lang mogelijk vers te houden, is het natuurlijk belangrijk om ze goed te beschermen. Daarnaast moet de verpakking ook hersluitbaar zijn, om voedselverspilling te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat kaasverpakkingen meestal uit verschillende soorten plastic bestaan. Het nadeel daarvan is dat ze lastig te recyclen zijn.

Volledig recyclebaar

Een grote Nederlandse zuivelfabrikant heeft daar nu een oplossing voor gevonden: een volledig recyclebare versie van de hersluitbare verpakking voor kaas. Deze verpakking is voor honderd procent gemaakt van polypropyleen. Eén materiaal dus – we noemen dat ook wel een ‘monomateriaal’ – dat goed gescheiden en gerecycled kan worden én bruikbaar is voor een tweede leven.

300.000 kilo minder plastic

De duurzame nieuwe kaasverpakking zorgt voor een vermindering van zo’n dertig procent van het plasticverbruik bij de zuivelfabrikant. Dat scheelt al gauw ruim 300.000 kilo plastic per jaar! Behalve recyclebaar is de nieuwe kaasverpakking ook nog eens een stuk lichter. Hij is namelijk gemaakt met veertig procent minder plastic dan zijn voorganger. Hierdoor gaat het plasticgebruik nog meer omlaag. 

Bruikbaar voor nieuw leven

Heb je het laatste plakje kaas gebruikt om je boterham mee te beleggen? Dan kun je de lege kaasverpakking bij het plasticafval gooien. Dit wordt gesorteerd en dan komt het in bakken terecht, bij het andere polypropyleen-afval. Vervolgens kan het weer worden gebruikt voor het maken van stevige materialen. Zo krijgt jouw duurzame en recyclebare kaasverpakking misschien wel een nieuw leven als stofzuiger.

De nieuwe standaard?

Het is trouwens de allereerste keer dat een zuivelbedrijf een recyclebare kaasverpakking op de markt brengt. De kans is groot dat andere zuivelproducenten dit voorbeeld zullen volgen. Want onderwerpen als recycling, circulariteit en het minimaliseren van de milieu-impact staan bij de meeste zuivelbedrijven hoog op de agenda. Dus wie weet wordt deze duurzame kaasverpakking in de toekomst wel de nieuwe standaard!


Comments

  1. Mooi om te lezen over duurzame verpakkingen voor levensmiddelen. Ik denk dat veel bedrijven dit een belangrijk aspect gaan vinden. Daarnaast zorgt het ook voor minder verspilling van etenswaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *