5 dingen die je nog niet wist over vla

Het is superlekker, er zijn tientallen varianten en iedereen heeft zijn favoriet. Vla! Wij Nederlanders vinden dit heerlijke toetje vanzelfsprekend. Maar dat is het natuurlijk niet! Vijf verrassende weetjes over vla.

vla

1. ‘Vla’ is meer dan 900 jaar oud!

Iedereen is er mee opgegroeid. Dus dat vla al ‘lang’ bestaat, weten we allemaal. Maar 900 jaar? Het is echt waar. In de dertiende eeuw aten mensen het al. Alleen heette het toen ‘vlade’ en was het een dunne brede koek. Die koek ging driehonderd jaar later via ‘vlae’ langzamerhand ‘vlaai’ en ‘vla’ heetten. De koek kreeg een vulling en die vulling gingen mensen in het westen van Nederland apart eten. Pas toen werd het een toetje.

2. Vla is typisch Nederlands

Vla is een echt Nederlands product. Probeer maar eens een pak te krijgen in het buitenland! Dat gaat als je geluk hebt alleen lukken in België en Duitsland. Ook daar heet het ‘vla’, want er is geen echte vertaling voor. En Engelse ‘custard’ dan? Dat is geen echte vla! Lees hieronder waarom.

3. Er zijn regels voor wat vla mag zijn

Vla mag niet zomaar vla heten. De regels volgens de Nederlandse Warenwet: vla moet minstens voor de helft uit koemelk bestaan met een melkvetpercentage van 2,6% en zetmeel moet een kenmerkend bestanddeel zijn. Traditioneel is het een mengsel van gekookte melk en eieren (custard), vanille en suiker. Tegenwoordig is het een verhitte mix van melk met zetmeel, suiker, geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen.

4. Dubbelvla is geen wonder

Hoe is het toch mogelijk dat dubbelvla zo netjes uit het pak komt? Een wonder? Bijna. De twee delen vla mengen niet omdat het pak tot aan de nok toe vol zit én omdat de twee verschillende soorten vla precies even dik en zwaar zijn.

5. Je kunt vanillevla ook gewoon zelf maken

Met melk, slagroom, een vanillestokje, eieren en witte basterdsuiker kun je zelf vanillevla maken. Er zijn tientallen lekkere varianten. Denk aan bitterkoekjespudding, trifle, of gebakken appels met vanillevla. Loopt het water je al in de mond?

Is vla eigenlijk gezond?

Net als in andere zuivel zitten ook in vla belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Dan hebben we het met name over alle acht essentiële aminozuren die in vla zitten. Maar daarnaast zit er natuurlijk ook suiker in vla en daardoor kun je vla beter zien als een toetje, een extraatje.

  • Voedingswaarde per portie (200 gram)
    Energie: 200 kcal
    Eiwit: 6,4 gram
    Koolhydraten: 30 gram (waarvan suikers 24 gram)
    Vet: 6 gram

Comments

  1. hallo, wel interessant allemaal, maar de gewone zelf te maken recept voor vla, heet dan in Italië bijvoorbeeld crema pasticcera, custard in Engels en ga zo maar voort.

    in Zwitserland is het ook al heel lang te koop in pakken zoals hier, als vla inderdaad, al in de jaren zestig….is het nog steeds zo typisch Nederlands???

  2. Geachte Mevrouw,meneer,
    Ik leest op vele rubrieken dat vla nou niet heel gezond is? Mijn vraag is dan ook waarom is het ongezond?
    Ik probeert zoveel mogelijk calorieën naar binnen te werken,niet voor een sport of iets dergelijks maar om andere redenen.
    Ik heb een pot van 450gr toen gekocht en die ging leeg en bewaarde em. ik heb 3 verschillende soorten vla die ik in die pot schenk. bruine vla vanille en pas ondekt blanke vla allemaal van albert Heiyn. Mijn vraag is dan ook is dat goed qua calorieën?
    Vriendelijke groet,
    Michel Offermans

    1. Post
      Author

      Hoi Michel, is vla gezond? Als je gezond wilt eten, dan is het verstandiger te kijken naar je complete voedingspatroon. Vla kan prima passen in een gezond voedingspatroon, maar dan wel als een extraatje. Er zitten waardevolle voedingstoffen in vla, zoals hoogwaardige eiwitten. Maar er zit ook extra zetmeel in. En dat is gewoon een ander woord voor suiker. Op de verpakking staat vermeld hoeveel er in zit (kijk naar koolhydraten). Is dat goed of slecht? Goed als je veel energie nodig hebt (extra caloriëen), maar niet zo goed als je wilt afvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *