Zelfrijdende koelkast, dichtbij of nog ver weg?

Stel je eens voor: een zelfrijdend voertuig dat melk en yoghurt rechtstreeks bij je thuis aflevert. Een soort rijdende koelkast dus! Volgens experts uit de zuivelindustrie is dit helemaal niet zo’n onrealistisch toekomstscenario.

zelfrijdende koelkast

Perfecte conditie

Het duurt niet lang meer voordat zelfrijdende auto’s onderdeel worden van ons straatbeeld. En dat biedt kansen voor de zuivelindustrie, voorspelt het Amerikaanse vakblad Hoard’s Dairyman. Net als veel andere sectoren is de zuivelindustrie sterk afhankelijk van transport om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Zuivelproducten moeten immers in perfecte conditie (vers!) bij de klant worden afgeleverd.

Rechtstreeks van de boerderij

Het huidige melktransport verloopt als volgt: eerst worden er grote hoeveelheden rauwe melk naar een fabriek gereden voor verwerking. Daarna worden de zuivelproducten op dezelfde wijze en met hetzelfde vervoersmiddel naar de supermarkten gebracht. Maar stel je nu eens voor dat de melk al op boerderijniveau zou worden verwerkt en verpakt. En dat de zuivelproducten vervolgens met een soort zelfrijdende koelkast rechtstreeks bij jou thuis worden afgeleverd!

Minder chauffeurs nodig

Het idee is zo gek nog niet: ten eerste wordt zo de algehele efficiëntie van het transport vergroot. Daarnaast biedt het voordelen op het gebied van arbeidsbesparing, om de simpele reden dat er minder chauffeurs nodig zullen zijn voor het vervoer van de zuivelproducten. Een bijkomstig voordeel is dat zelfrijdende elektrische voertuigen ook nog eens veel stiller zijn dan normale vrachtwagens, wat bevoorrading in de nachtelijke uren mogelijk maakt.

Duurzaam alternatief?

Ook op het gebied van duurzaamheid is het een interessant toekomstscenario. Door over te stappen op elektrische zelfrijdende trucks voor het transport van zuivel, kunnen we de schadelijk uitstoot van fossiele brandstoffen aanzienlijk beperken. Dat resulteert in een flinke vermindering van de milieuvoetafdruk. De zelfrijdende koelkast past dus helemaal in de huidige ontwikkeling om het zuivelschap verder te verduurzamen.

Zelfrijdende koelkast

Sommige supermarktketens vervoeren in andere landen nu al een deel van hun producten met zelfrijdende elektrische vrachtwagens. Op technologisch vlak is er dus al veel mogelijk. Maar of de maatschappij er ook klaar voor is? De introductie vraagt onder meer om striktere regelgeving. Voorlopig is de zelfrijdende koelkast dus nog toekomstmuziek. Maar op termijn kan het bijdragen aan een efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker zuiveltransport.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *