‘Verse’ melk veel langer houdbaar

verse melk veel langer houdbaar

‘Verse’ melk uit de winkel is ongeveer twee tot drie weken ongeopend houdbaar in de koelkast. Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waardoor veel langer houdbaar is. Tot wel tien weken. 

Er zijn twee manieren om melk langer houdbaar te maken. Beide zijn pasteurisatiesmethodes, waarbij het grootste verchil de temperatuur is. Bij UHT (ultra hoge temperatuur) wordt de melk gedurende minstens twee seconden verhit tot 138 graden celsius. Als je die melk vervolgens in een steriele omgeving verpakt, is de melk vele maanden maanden onverpakt en ongekoeld houdbaar.

UHT: nadelen

UHT is een goede manier om melk veilig te maken voor consumptie, maar het heeft ook een nadeel: het tast de smaak van melk aan. Het wordt niet vies, wel een beetje vlak.

‘Verse melk’

Dan is er ook nog HTST (hoge temperatuur/korte tijd). Net als UHT is dit een manier van pasteuriseren, alleen dan op lagere temperatuur. De melk wordt hierbij verhit tot hooguit 72 graden celsius. Het voordeel is dat schadelijke bacteriën die temperatuur niet overleven, maar de structuur van de melk zelf bijna niet veranderd. Deze melk is volledig veilig voor consumptie en heeft veel meer smaak dan UHT-melk. Het nadeel van HTST is echter dat de melk slechts twee tot drie weken houdbaar is in de koelkast.

Verse melk veel langer houdbaar

Wetenschappers zoeken al langer naar methodes om dit type ‘verse’ melk veel langer houdbaar te maken, zonder de smaak aan te tasten. Amerikaanse wetenschappers van de University of Purdue is dit nu gelukt.

Snel verhitten

De onderzoekers vernevelden de melk tot hele kleine druppeltjes en sproeiden die in een in een verwarmde en onder druk staande kamer. Vervolgens verhoogden en verlaagden ze de temperatuur in de kamer heel snel met zo’n 10 graden Celsius. De temperatuur bleef echter onder de 70 graden. De behandeling zorgde ervoor dat er nog meer bacteriën uit de melk werden gehaald en de melk tot wel 63 dagen langer meeging.

Geen verschil in smaak

Proefpersonen proefden geen verschil tussen deze melk en ‘normaal’ gepasteuriseerde melk.

Langer lekker

Het is een belangrijke ontdekking omdat met deze methode melk langer lekker blijft. Uiteindelijk leidt dat tot minder voedselverspilling en bovendien kan melk ook naar afgelegen plaatsen worden vervoerd zonder dat deze al kort na aankomst moet worden weggegooid.


Comments

  1. Hoe komt het dat in vergelijking met, zeg 15 jaar geleden, de melk al zo lang houdbaar is? Vroeger was het ca 6 dagen. Nu al 2 weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *