Melk niet in koelkastdeur: hoe zit dat?

Wellicht heb je wel eens gehoord dat je melk niet in de koelkastdeur moet bewaren. Dat zou namelijk niet koud genoeg zijn, waardoor je melk sneller bederft. Klopt dat wel? En zo ja, waar moet je het dan wel bewaren?

melk koelkastdeur

Melk niet in koelkastdeur

Waarom je melk niet in de koelkastdeur zou moeten bewaren? Als je de verhalen mag geloven vooral omdat dit de minst koude plek in de koelkast is. En ten tweede omdat je die deur een aantal malen per dag opent, waardoor je de spullen in de deur het vaakst aan temperatuurwisselingen blootstelt.

Andere dingen belangrijker

Dat klinkt heel logisch en het klopt ook als een bus. Toch kun je gerust een paar dagen lang een geopend pak melk in die deur laten staan. Dat is namelijk wel zo handig als je even snel een glas melk wilt inschenken. Bovendien zijn er een aantal dingen veel belangrijker als we het hebben over je koelkast. Laten we daar vooral eerst even over hebben.

¼ koelkasten niet koud genoeg

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het in een kwart van alle koelkasten in Nederland 7 °C of warmer is. Terwijl de ideale temperatuur is 4 °C is. Die gemiddelde temperatuur is belangrijk omdat bacteriën en schimmels zich aanzienlijk sneller vermenigvuldigen als het iets te ‘warm’ is in je koelkast.

Doe de test!

Meten met een koelkastthermometer is de beste manier om te kijken of jouw koelkast koud genoeg is. Leg hem op de onderste plank en kijk na een uurtje wat de temperatuur is. Te ‘warm’ stel je koelkast bij en meet opnieuw. Hoe hoger het getal op de draaiknop, hoe kouder je koelkast wordt.

Zo kort mogelijk open

Denk er ook om dat je de koelkastdeur zo kort mogelijk open houdt. En dat je koude producten niet te lang buiten de koelkast houdt. Wacht dus bijvoorbeeld niet te lang met het terugzetten van de pakken vla en yoghurt als je de tafel afruimt na het avondeten. Elk uur buiten de koelkast kost je een dag houdbaarheid.

Check of de melk nog goed is

Wil je zeker weten of de melk nog goed is? Doe de check!

 


Comments

  1. Jammer dat jullie het verschil in type eiwit niet vermelden tussen reguliere koemelk en geitenmelk. Geitenmelk kent geen A1 waar veel mensen gevoelig voor zijn. Evenals buffelmelk, paardenmarkt etc. Vandaar ook dat er nu koemelk is met alleen A2 eiwit.

  2. Wat mij veel logischer lijkt als oorzaak van sneller bederf is dat het pak melk in de deur opening bij elke openingvan de deur door elkaar wordt geschud. En dat vele malen per dag (karneffect).
    Merk op dat goed afgeschermde melk in een rijdende auto toch vrij snel naar de knoppen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *